Sinds 2011 heeft Brouwers zijn kantoor aan huis. Zeker in de tijd dat zijn kinderen nog klein waren vond hij dat een groot voordeel.
Sinds 2011 heeft Brouwers zijn kantoor aan huis. Zeker in de tijd dat zijn kinderen nog klein waren vond hij dat een groot voordeel. (Foto: )

Van raampresentaties naar Funda-app

  Zakelijk

De afgelopen jaren beginnen steeds meer mensen een onderneming aan huis. Vaak wordt de garage of zolder omgebouwd tot werkruimte. Elke keer spreken we een andere thuisondernemer over zijn zaak, die het stokje doorgeeft aan een volgende ondernemer.

door Peer van den Bouwhuijsen

DEN BOSCH – Peter Brouwers is al ruim 30 jaar makelaar. In 1988 startte hij in het vak en hij heeft vanaf die tijd veel zien veranderen in de makelaardij. Sinds de eeuwwisseling is hij zelfstandig ondernemer met een eigen kantoor.

Peter Brouwers werd in 1989 beëdigd als jongste makelaar van Nederland. Hij begon zijn loopbaan bij het makelaarskantoor Intermij. Brouwers begon zijn onderneming samen met een compagnon die zich richtte op hypotheken en verzekeringen. Door de moeilijke huizenmarkt besloten ze in 2011 om individueel verder te gaan, maar wel met een actieve samenwerking tussen de twee kantoren.

Brouwers richt zich als makelaar vooral op Den Bosch Noord en specifiek op de wijk de Maaspoort. De laatste jaren is het druk geworden, dus is Brouwers blij dat zijn vrouw nu ook meewerkt in de zaak. "Ik onderscheid me door fullservice te bieden, ik begeleid het hele verkooptraject tot en met het bezoek aan de notaris. Dit wordt zeer gewaardeerd." Ook richt Brouwers zich op aankooptrajecten en doet hij taxaties van woningen en appartementen.

Uitkijken op feestjes

Het vak heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader was makelaar in Berlicum en is inmiddels ruim 20 jaar met pensioen. Het makelaarskantoor van zijn vader is overgenomen door zijn tweelingbroer en zijn zwager. "Het is fijn om met elkaar te kunnen sparren", geeft Brouwers aan. "Alleen moeten we op feestjes uitkijken dat het niet alleen over huizen gaat."

Sinds 2011 heeft Brouwers zijn kantoor direct aan huis. Hij heeft die kinderen en zeker in de tijd dat die nog klein waren vond hij het een groot voordeel om vanuit huis te werken. "Het nadeel is wel dat je altijd aan het werk blijft. Ik zie echter duidelijk meer voor- dan nadelen van het thuiswerken. "Een kleine 20 jaar geleden had Brouwers nog geregeld klanten aan de deur met de vraag: 'Wat heb je te koop?' "Nu ziet iedereen het aanbod op de diverse websites, zoals bijvoorbeeld Funda, Huislijn en natuurlijk mijn eigen website. Bij Intermij hadden we nog een 26 meter lange etalage met woningaanbod. Nu is je showroom zo groot als je smartphone en die is 24 uur per dag open.

Opkomst van internet

Al geruime tijd is Brouwers daarom ook gestopt met het ophangen van raampresentaties. "Ik had zo'n 10 jaar geleden nog een etalage op de Lokerenpassage bij de bankautomaat bij de Super de Boer. Dan stond iedereen tijdens het pinnen naar de huizen te kijken. Toen de Jumbo de zaak overnam en de etalages nodig had, ben ik gestopt met deze wijze van woningpresentaties, mede door de opkomst van internet."

Meer berichten