Carlijn is met haar idee voor 'Boefjes en Barista's' genomineerd voor de Viva400 award in de categorie wereldverbeteraars.
Carlijn is met haar idee voor 'Boefjes en Barista's' genomineerd voor de Viva400 award in de categorie wereldverbeteraars. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Bossche genomineerd voor Viva400 award

  Zakelijk

Dankzij de oprichting van haar ontmoetingsplek en koffiebar 'Boefjes en Barista's' is Carlijn van den Berge (36) genomineerd voor de Viva400-Award in de categorie wereldverbeteraars. 'Boefjes en Barista's' is een plek waar jonge kinderen lekker kunnen spelen, terwijl hun ouders een goede kop koffie kunnen drinken.

DEN BOSCH - "Toen mijn kinderen klein waren, had ik al de behoefte om naar een plek te gaan waar het leuk is voor zowel kinderen als ouders. Die plekken zijn er niet echt. Het is meestal óf leuk voor de kinderen óf leuk voor de ouders. Zo'n plek zou in mijn beleving het allerbeste tot zijn recht komen in een zorgcentrum omdat de chemie tussen jong en oud zo mooi is."

Geluksgevoel
In september 2015 zag Carlijn een oproep van de gemeente voor initiatieven om de wijk leefbaarder te maken. Drie jaar later is haar initiatief werkelijkheid geworden. "De buurtverbinder van Nieuwehagen belde mij vorig jaar zomer dat er een plek was in woonzorgcentrum Nieuwehagen. Er is een open verbinding tussen de plek waar de ouderen zitten en waar wij zitten. Iedere ochtend komen er ook ouderen bij ons zitten. Je ziet dat ze genieten van het rumoer van de kleintjes. Ook de verzorgers en familie geven aan dat het ze goed doet en ze er een geluksgevoel van krijgen. Eén van de bewoonsters ervaart het alsof ze nu toch de kinderen heeft die ze zelf niet kon krijgen."

Lekker spelen
Vijf ochtenden in de week kunnen kleintjes hier van 9.00 tot 12.00 uur lekker spelen. "Het is ingericht op de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar. Zij kunnen hier veilig rondkruipen en spelen. We zijn in juni geopend en het loopt al goed. Er is veel mond- tot mondreclame. Je merkt dat ouders behoefte aan een plek als deze hadden. Het gouden randje is dat je ook de ouderen van het zorgcentrum blij maakt. Mensen komen ook terug omdat ze zien hoe mooi het is hoe deze ouderen reageren op de kinderen."

Wensboom
De Bossche heeft ook de wensboom van Nieuwehagen omarmt. "Toen ik de wensen van de bewoners las, merkte ik dat het hele simpele wensen zijn. Ik vond dat wij die ook wel konden vervullen. Onder de noemer W(o)ensdag proberen we nu iedere week een wens te vervullen. Zelf ben ik met een ouder echtpaar een kaarsje in de Sint Jan gaan opsteken en hebben we een Bossche bol gegeten. Bij een oproep voor vrijwilligers om ook een wens te vervullen, kwamen al meteen 16 positieve reacties! Doordat ouders hier met hun kinderen komen, zien ze hoeveel het voor senioren betekent en zijn ze eerder geneigd om een keer te helpen."

Meer berichten