Bloemsierkunst Oxalis is een van de meest duurzame bloemisten in Nederland. En daar is Ramon van der Hoorn bijzonder trots op.
Bloemsierkunst Oxalis is een van de meest duurzame bloemisten in Nederland. En daar is Ramon van der Hoorn bijzonder trots op. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Oxalis gouden en duurzame bloemist

  Zakelijk

DEN BOSCH - Bloemsierkunst Oxalis in de Bossche Rompertpassage is afgelopen maand door Indebuurt / Brabants Dagblad uitgeroepen tot beste bloemist in Den Bosch. Voor Ramon van der Hoorn een bevestiging van zijn goede werk.

Door Lisette Broess-Croonen

Van der Hoorn kwam per toeval in de bloemisterij terecht. "Ik ben van origine stucadoor en had een eigen bedrijf met mijn zwager en schoonvader. Na een zware aanrijding liep ik echter een whiplash op en moest ik aan mijn arm geopereerd worden. Daarbij is een zenuw geraakt waardoor ik geen kracht meer heb in mijn linkerarm. Het werk als stukadoor moest ik daardoor noodgedwongen stoppen."

Toekomst
Zijn vrouw heeft achttien jaar geleden de bloemisterij Oxalis (Latijnse naam voor klavertje vier) overgenomen en daar ging Van der Hoorn bloemen voor bezorgen. "In het begin vond ik het helemaal niets. Ik had een mooie toekomst met het stucadoorsbedrijf en kwam als bouwvakker tussen de vrouwen terecht. Ik had echter geen keus. Tijdens het rijden van de bestellingen had ik ook contact met de klanten en zij gingen me steeds meer als mede-eigenaar zien. Ik had door dat dit mijn toekomst was en ik heb me helemaal om laten scholen en nu doe ik alles, behalve het bloemschikken."

Service
Hoewel hij nu bloemist is, denkt Van der Hoorn nog vooral als ondernemer. "Dat leidde in het begin wel eens tot onenigheid in de zaak. Zo wilde ik niet verder met topbloemen.nl omdat ik voorrang wilde geven aan onze eigen klanten en bedrijven. Ik ben geen ja-knikker maar een echte strever en wil iets bereiken in het leven. We zijn met de zaak enorm gegroeid. Toen mijn vrouw begon had ze één werkneemster, nu zijn we in totaal met tien. Mijn belangrijkste taak is de klanten tevreden houden. Als er een klacht is, ga ik daar persoonlijk mee aan de slag zodat de klanten terug blijven komen. Bij Oxalis verkopen we goede en super verse bloemen en komen we altijd onze afspraken na. Ons serviceniveau ligt zo hoog mogelijk. Ik heb hiermee mijn eigen roeping echt gevonden en zou niet meer terug willen naar vroeger."

Duurzame bloemist
Door Fleurop werd Van der Hoorn op het idee gebracht om een duurzame bloemist te worden. "Ik kreeg daarvoor een waslijst aan eisen, en we hadden het binnen zeer korte tijd allemaal geregeld. Tijdens de keuring na twee maanden bleken we al bij de zestien gouden en meest duurzame bloemisten van Nederland te horen. We hebben bijvoorbeeld ledverlichting en een schone auto. We hebben ook de meest duurzaam gekweekte bloemen, waarbij de kweker (in Afrika) een eerlijke prijs krijgt en het milieu zo veel mogelijk wordt gespaard."

Vanwege het succes van de zaak is Oxalis altijd op zoek naar goede bloemisten. "We blijven groeien en kunnen altijd goede bloemisten gebruiken."

Meer berichten