Zonnemiddag bij Sterrenwacht Halley in Vinkel.
Zonnemiddag bij Sterrenwacht Halley in Vinkel. (Foto: )

Zonnemiddag bij Sterrenwacht Halley

  Verenigingen

Op zondag 11 augustus is Sterrenwacht Halley voor belangstellenden geopend. Het programma tijdens deze zonnemiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Als het niet bewolkt is, worden deze middag verscheidene grote en kleine telescopen op de zon gericht. Deze zijn voorzien van speciale filters tegen het felle zonlicht. Dankzij die filters zie je onder andere zonnevlekken en indrukwekkende zonnevlammen en protuberansen op en aan de rand de zon. Leden geven daarbij de nodige tekst en uitleg.

VINKEL - In het auditorium worden tijdens de zonnemiddag ook diverse publiekspresentaties over de zon gegeven. Deze zijn boeiend voor jong en oud. Want de zon is veel meer dan een grote, gloeiend hete witte bol. Met speciale filters kan men het witte zonlicht splitsen in het spectrum van kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. En de zon zendt zelf ook licht uit, dat wij mensen niet met onze ogen kunnen zien: infrarood en ultraviolet en zelfs radio-, röntgen- en gammastraling. Elke kleur vertelt iets over de materie waarvan de zon is gemaakt, de temperatuur, de dichtheid en nog veel meer. Met behulp van de radiotelescoop in de sterrenwachttuin kun je de zon zelfs horen, zelfs als het wel bewolkt is!
De entree tijdens de zonnemiddag bij Halley bedraagt 5 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 3 euro. Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1 in Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Meer informatie op www.sterrenwachthalley.nl.

Meer berichten