De rondleiding voert langs de voormalige 'Kommandantur'.
De rondleiding voert langs de voormalige 'Kommandantur'. (Foto: Jan van de Ven)

SS-rondleiding, fietstocht en meer bij Kamp Vught deze zomer

  Toerisme

VUGHT - Nationaal Monument Kamp Vught houdt tussen 7 juli en 1 september elke zondag rondleidingen over het voormalige SS-terrein van Kamp Vught, terrein dat normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk is.

Bezoekers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne. De rondleiding voert langs de voormalige 'Kommandantur' (hoofdgebouw op de foto), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de commandant uit over de appelplaats. In de Kommandantur is de presentatie 'Van boven af' te zien over de organisatie en rol van de kampleiding en het personeel.

Reserveren is noodzakelijk en mogelijk via de website van Nationaal Monument Kamp Vught nmkampvught.nl. De rondleiding kost 5 euro, of 3 euro voor jongeren van 10 tot en met 17 jaar, plus de reguliere toegangsprijs van Kamp Vught. De rondleiding wordt gegeven om 12.30 en 13.30 uur en is helaas niet geschikt voor mindervaliden. 

Barak 1B
Bij Kamp Vught in de zomervakantie is vanaf zaterdag 6 juli Barak 1B dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is de laatst overgebleven barak van 'Konzentrationslager Herzogenbusch'. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB'ers en van collaboratie verdachte Nederlanders (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het voormalig concentratiekamp in gebruik als woonoord 'Lunetten' voor Molukse ex-KNIL-militairen. De toegang tot Kamp Vught en/of Barak 1B kost 7,50 euro of 3 euro voor jeugd van 10 tot en met 17 jaar, gratis met Museumkaart of Veteranenpas.

Fietsen langs de oorlog
Kamp Vught houdt donderdagen 4 juli, 1 augustus en 5 september een fietstocht langs plekken in Vught die in de Tweede Wereldoorlog belangrijk waren. Zoals de graven van vier Engelse soldaten die tijdens de bevrijding van Vught omkwamen, of de voormalige schuilkelder onder de toenmalige slagerij Van Leusden (nu Boers opticien). Daar zijn muurschilderingen te zien van de Haagse evacué en kunstenaar Jan Vaessen. De fietstocht begint om 14.00 uur en eindigt rond 16.30 in het centrum van Vught. Deelname kost 7,50 euro inclusief koffie/thee, reserveren via info@nm kampvught.nl of 073 656 67 64.

Meer berichten