Mary van den Brand en Jeanne Heessels zijn de kartrekkers van het knooppuntenroutenetwerk en de wandelroutes in Vught.
Mary van den Brand en Jeanne Heessels zijn de kartrekkers van het knooppuntenroutenetwerk en de wandelroutes in Vught. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Wandelen over de gemeentegrenzen

  Toerisme

Enkele weken geleden ontving de Vughtse wethouder Peter Pennings de nieuwe kaart 'Wandelroutenetwerk Brabant Noordoost' waar ook Vught op staat. De knooppunten en routes die door Vught lopen zijn het werk van Mary van den Brand en Jeanne Heessels, twee vrijwilligers die Vught letterlijk op de kaart hebben gezet.

VUGHT - Rond 2003 begonnen de twee vrouwen eens per week samen te wandelen. "Op maandagochtend, als een mooie start van de week. Om de beurt bereidden we een wandeling voor en we kwamen tot de ontdekking dat er in Vught geen echte wandelroutes waren. En dat terwijl er genoeg te wandelen is in deze gemeente. We zijn een aantal ommetjes gaan ontwikkelen, van gemiddeld vier tot vijf kilometer. In 2007 is de eerste paal van onze ommetjes geslagen. Het Groene Woud ging in die tijd een knooppuntenroutenetwerk ontwikkelen en de gemeente Vught vroeg ons dat ook voor Vught te doen. Dit wandelnetwerk is herkenbaar aan de groene plaatjes met een gele pijl."


Knooppuntennetwerk
Eerst was er een kaart voor alleen Vught, later kwam er een nieuwe kaart voor Den Bosch, Vught en Sint Michielsgestel en nu is er dus weer een nieuwe kaart. "Deze kaart gaat echt over de gemeentegrenzen heen en loopt van Giersbergen tot Oss. Binnen Vught is er een nieuwe route bijgekomen van Stichting de Groene Vesting die loopt vanaf het stukje spoorrails bij de Loonsebaan tot het station. Zelf hebben we ook enkele routes aangepast. Binnen de gemeentegrenzen hebben we nu al tweeënzestig kilometer aan wandelingen. Wij houden het knooppuntennetwerk in Vught nog steeds bij. We lopen twee keer per jaar alles langs, passen de routes aan als dat nodig is en vervangen kapotte palen. Dat is allemaal behoorlijk veel werk. Er staan ook nog een paar nieuwe ommetjes op de rol, maar ook die vergen veel onderhoud en dus tijd."

Mooie wandelingen
Iedere eerste donderdag van de maand organiseren de twee wandelaarsters een wandeling vanuit de Rode Rik. "We leren de mensen gebruik te maken van de knooppunten. Het is overigens echt onvoorstelbaar hoeveel échte Vughtenaren er zijn die niet weten dat er in hun gemeente zoveel mooie wandelingen zijn. We hebben open gebieden als de Gement en Bossche Broek, prachtige bossen en de IJzeren Man. Ook is er heel veel cultuurhistorie, waaronder heel veel landgoederen. Dat gaat heel mooi samen met de natuur."

Wandelapp
Naast de kaart is er nu ook een app ontwikkeld van visit brabant. "Hiermee kan je zelf je eigen wandeling plannen door routes en knooppunten aan elkaar te maken. De wandelkaart en de ommetjes zijn verkrijgbaar bij de VVV van Vught. Ook op de website van www.bezoekvught.nl staat alle informatie over de wandelingen en bij DePetrus komt een informatiebord over wandelen in Vught."

Meer berichten