Harrie van Gemert is lid van het eerste uur bij het jubilerende Dommelbaarzen. De oorsprong ligt bij het zwemmen in de IJzeren Man.
Harrie van Gemert is lid van het eerste uur bij het jubilerende Dommelbaarzen. De oorsprong ligt bij het zwemmen in de IJzeren Man. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Dommelbaarzen bestaat vijftig jaar

  Sport

VUGHT - Met een feest heeft zwemvereniging Dommelbaarzen afgelopen weekend haar vijftigjarig jubileum gevierd. Oudste lid Harrie van Gemert en voorzitter Stanley Derks blikken terug op het verleden en kijken vooruit naar de toekomst.

Door Lisette Broess-Croonen

Van Gemert (60) maakte deel uit het van het groepje vrienden dat regelmatig zwom bij de IJzeren Man en het idee oppakte om een vereniging op te richten. "We waren met drieëntwintig meisjes en vijftien jongens. Het begon met recreatief zwemmen, maar bijna meteen pakten we ook het diplomazwemmen op en brachten dat op een goed niveau. Parallel daaraan kwamen er ook al snel trainingen en wedstrijden voor wedstrijdzwemmers."

Marathon
Naast het zwemmen in de IJzeren Man, zwemt de vereniging ook in binnenbaden, op het moment in Ouwerkerk. "Maar de basis ligt toch bij het zwemmen in natuurwater en dat blijven we ook doen. Het jaarlijkse hoogtepunt van onze kalender is de open water zwemwedstrijd in september. Deze is ontstaan tijdens het veertigjarig jubileum en uitgegroeid tot een groot evenement. Sinds vorig jaar staat deze zwemrace zelfs op de nationale zwemkalender. Dit jubileumjaar hebben we een nieuw evenement, de zwemmarathon. Zaterdagvond 21 september gaan we twaalf uur lang zwemmen. De opbrengst gaat naar de Maarten van der Weijdenstichting en we hopen dat hij zelf ook langs komt."

Klein maar knap
Derks is sinds kort de nieuwe voorzitter van de vereniging. "Wij willen zwemmen aanbieden voor iedereen. We hebben zwemmen en bewegen, zwemmen met beperking, trimzwemmen en recreatief zwemmen. Daarnaast hebben we natuurlijk het wedstrijdzwemmen, waarmee we door de jaren heen heel succesvol zijn geweest. We hebben meerdere zwemmers gehad die op internationaal niveau meededen. De resultaten vertonen altijd een golfbeweging. Vorig jaar zijn we van niveau C weer naar niveau B geklommen. Een knappe prestatie voor een kleine vereniging. We mogen trots zijn dat we steeds weer een klimaat creëren dat zwemmers aantrekt om naar ons te komen. De absolute top kunnen we met onze middelen niet halen, maar we doen het heel goed."

Algemeen belang
In de toekomst willen de twee mannen ervoor zorgen dat het zwemmen echt voor iedereen is. "We hebben moeten stoppen met ABC-zwemmen en waterpolo. Door de hoge badhuur bij Laco is de contributie ook behoorlijk hoog. Daar willen we graag een oplossing voor verzinnen. Onze grote wens is om een eigen zwembad te realiseren waar we weer les kunnen geven en weer kunnen starten met waterpolo. Een zwembad voor het algemeen belang van Vught."

Zwemvereniging Dommelbaarzen is dringend op zoek naar trainers. "We willen ons hoge niveau behouden. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding onze zwemmers willen trainen."

Meer berichten