TeamNL, dat vanaf maandag 3 juni voor Nederland uitkomt op de WK Handboogschieten, werd afgelopen week op de Markt voorgesteld. Ze schieten op de Parade, bij rugbyclub The Dukes en in het Zuiderpark.
TeamNL, dat vanaf maandag 3 juni voor Nederland uitkomt op de WK Handboogschieten, werd afgelopen week op de Markt voorgesteld. Ze schieten op de Parade, bij rugbyclub The Dukes en in het Zuiderpark. (Foto: Yoerak van Voorst)

Pijlen over de Parade: WK Handboogschieten Den Bosch

  Sport

DEN BOSCH - Den Bosch is van maandag 3 tot en met zondag 16 juni het sportieve centrum van de handboogsport. Een unieke primeur is de gelijktijdige organisatie van de WK handboogschieten voor minder valide (para) en valide sporters. Hiermee tracht de organisatie de kloof tussen beide vormen van sport te verminderen of zelfs weg te halen.

Door Yoerak van Voorst

Sportwethouder Huib van Olden is apetrots op de WK handboogschieten in Den Bosch. Een topsportevenement van hoog niveau. De handboogsport past perfect bij een stad als Den Bosch. Van Olden beeldt zich het plaatje al in van de finale op de Parade met zicht op de Sint-Jan. Een Robin Hood-achtig sprookje in werkelijkheid. Een stukje oudheid gecombineerd met ultra innovatieve sport. Het grootste sportevenement van 2019 in Nederland waarbij validen en minder validen sporters samen één toernooi tegelijkertijd afwerken. Dat is uniek. De wethouder hoopt dat hiermee een trend gezet is. Inmiddels hebben 70000 scholieren kennisgemaakt met de handboogsport via clinics en dat wordt tijdens de WK voortgezet.

Sjef wil Olympisch goud
Topschutter Sjef van den Berg (24) uit Heeswijk-Dinther begon al op 4-jarige leeftijd met de handboogsport. Aan de hand van zijn vader kwam hij terecht bij handboogvereniging 'Ons Genoegen' in Nistelrode. Het boogschieten heeft hij geleerd van zijn vader. Het hoogtepunt tot nu toe is een vierde plaats op de Olympische Spelen en het winnen van de wereldbeker en de wereldtitel indoor. De keuze tussen goud op de Olympische Spelen of wereldkampioen in Den Bosch is niet moeilijk voor Sjef: Olympisch goud. Maar uiteraard gaat hij voor allebei.

'Ultieme doel'
Jody Vermeulen (25) is op haar tiende begonnen met boogschieten bij OGIO in Eindhoven. Vergezeld met haar ouders maakte ze kennis met de sport en vond het gelijk leuk en gezellig. Haar beste prestaties zijn de zilveren medailles op de wereldbekerwedstrijden van Berlijn en Colombia. Er is bij Jody geen enkele twijfel over de keuze goud op de Olympische spelen of wereldkampioen in Den Bosch: "Wereldkampioen worden in eigen provincie is op dit moment het ultieme doel."

Hoogst haalbare
Paraschutter Roy Klaassen (35) uit Almere is op uitnodiging van Peter Elzinga in contact gekomen met de handboogsport. Na een motorongeluk in 2009 waardoor Roy een dwarslaesie heeft opgelopen, is hij in een rolstoel beland. Daarvoor deed Roy helemaal niet aan sport. Wel heeft hij altijd interesse gehad in precisiewerk en dat is een kenmerkend element van de handboogsport. Het hoogtepunt voor Roy is de selectie voor deze WK. Hij hoopt zich via deze WK te kwalificeren voor de Paralympische spelen. Hij heeft liever goud op de Paralympische spelen dan een wereldtitel in Den Bosch. "Olympisch succes is namelijk het hoogst haalbare", aldus de paraschutter.

Meer berichten