Zwemmen en lopen of alleen zwemmen, voor ieder wat wils bij de IJzeren Man Zwemrace en Zwemloop.
Zwemmen en lopen of alleen zwemmen, voor ieder wat wils bij de IJzeren Man Zwemrace en Zwemloop. (Foto: )

Eerste IJzeren Man Zwemloop en IJzeren Man Zwemrace in Vught

  Sport

VUGHT - De inschrijving voor de IJzeren Man Zwemloop en de zwemprestatietochten op 9 september is geopend. Op die zondag is traditiegetrouw de IJzeren Man Zwemrace en door de samenwerking van Prins Hendrik (Atletiek) en de Dommelbaarzen (Zwemmen) is het dit jaar voor het eerst mogelijk om ook een zwemloop te organiseren. Deelnemers aan de zwemloop kunnen kiezen tussen 500 meter zwemmen en 5 kilometer lopen of 1 kilometer zwemmen en 10 kilometer lopen.

Om 10.00 uur gaan de zwemlopers het water in. Bij een groot aantal deelnemers wordt er in zogenaamde "waves" gestart om iedereen de gelegenheid te geven ruimte te vinden bij de start. De zwemlopers zwemmen hun afstand op een eigen baan om geen hinder te hebben (of te veroorzaken) van de zwemrace deelnemers. Die zwemmen immers voor hun landelijk klassement en racen zo snel mogelijk om daar goed in te scoren.

Landelijke top
Nadat de zwemlopers hun afstand gezwommen hebben komen ze in de wisselzone, waar het zaak is zo rap mogelijk schoenen aan te trekken om te beginnen aan het loopdeel van de wedstrijd. Het loopparcours is uitgezet rondom de IJzeren Man, waarna de finish weer bij de IJzeren Man zal zijn. "We verwachten veel deelname vanuit de regio", geeft Hennij Oldenhove, voorzitter van de Wedstrijd Organisatiecomissie van PH aan: "Voor de Zwemrace komen al jaren landelijke toppers naar Vught, en daar zijn we heel blij mee, maar zo'n zwemloop en de prestatietochten dat is toch een sportfeestje voor Vught en wijde omgeving.

Zwemrace
"Naast de Zwemloop is er voor mensen die alleen willen zwemmen ook de gelegenheid om vanaf één uur deel te nemen aan een recreatieve prestatietocht of in estafettevorm aan een wedstrijdje op de officiële wedstrijdbaan", weet Annet Nimeijer van de IJzeren Man Zwemrace commissie van de Dommelbaarzen. Al deze liefhebbers kunnen zich via de website www.inschrijven.nl aanmelden.

Meer berichten