De onthulling van het kunstwerk. Van links naar rechts toernooidirecteur Eric Kersten, wethouder Huib van Olden, directeur Handboogbond Arnoud Strijbis en Michel Reinders van Brabantsport. Foto: Henk van Esch
De onthulling van het kunstwerk. Van links naar rechts toernooidirecteur Eric Kersten, wethouder Huib van Olden, directeur Handboogbond Arnoud Strijbis en Michel Reinders van Brabantsport. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch)

Den Bosch is klaar voor WK Handboogschieten 2019

  Sport

Op de Parade in Den Bosch is zondag op spectaculaire wijze de kick-off verricht van de wereldkampioenschappen (para) handboogschieten 2019, die volgend jaar van 3 tot en met 16 juni in de Brabantse stad worden georganiseerd en van 's-Hertogenbosch twee weken lang het centrum van de handboogsport maken.

DEN BOSCH - Met de finales van de Nederlandse Kampioenschappen Outdoor op de Parade, de presentatie van mascotte Archy en de onthulling van een speciaal kunstwerk liet de stad zien klaar te zijn voor het WK van volgend jaar. Wethouder Sport Huib van Olden, toernooidirecteur Eric Kersten van WK-organisator The Organizing Connection, voorzitter van de Nederlandse Handboog Bond Arnoud Strijbis en directeur van Brabant Sport Michel Reinders schoten op de Parade de eerste pijlen om het jaar richting de WK officieel te openen. Dat gebeurde nadat de officiële WK mascotte Archy op spectaculaire wijze was gepresenteerd door al tokkelend van de Sint Jan naar beneden af te dalen. Ook werd een speciaal kunstwerk onthuld in de vijver bij de Sint Jan parkeergarage ter promotie van de WK. Het beeld van de boogschutter is ontworpen door Jan Smeets, de kunstenaar die ook verantwoordelijk is voor de beelden van het Jeroen Boschjaar die overal in de binnenstad te zien zijn.
Naast de officiële kick-off konden nieuwsgierige Bosschenaren bovendien zelf alvast een poging wagen tijdens speciale handboogclinics en vierde Hamza zijn verjaardag op de Parade met een speciaal Archery2019-kinderfeestje waarmee het startsein werd gegeven voor het side-events programma. Vanaf de officiële kick-off worden er wekelijks kinderfeestjes georganiseerd voor kinderen die leven onder de armoedegrens. Ook worden er handboogclinics gehouden op basisscholen in de regio, worden zorginstellingen en revalidatiecentra bezocht om aangepast sporten te promoten, en krijgen bewoners van verzorgingsinstellingen de kans om het WK van dichtbij mee te maken.
Huib van Olden (wethouder sport gemeente 's-Hertogenbosch): "Het evenement moet een feest worden voor alle Bosschenaren. Voor sportliefhebbers in onze stad, maar zeker ook voor de mensen die het minder breed hebben." Arnoud Strijbis (voorzitter Nederlandse handboogbond) vult aan: "De Parade is een fantastisch podium om onze sport te promoten en voor onze schutters om tickets voor de Olympische Spelen in Tokio binnen te halen."

Meer berichten