De Bossche Kegelbond in het oprichtingsjaar 1918.
De Bossche Kegelbond in het oprichtingsjaar 1918.

Bossche Kegelbond viert honderdjarig jubileum

  Sport

VUGHT - De 's-Hertogenbossche Kegelbond viert dit jaar een bijzonder jubileum: het honderdjarig bestaan. Voorzitter Roel Weber en bestuurslid (PR) Luud Smulders spreken vol passie over de sport, die deel uitmaakt van hun leven.

Door Lisette Broess-Croonen

Smulders is al drieënvijftig jaar lid van de kegelbond. "Ik ben op mijn vijftiende begonnen met kegelen en was de drie jaar daarvoor kegeljongen. Toen moest ik de kegels overeind zetten, want dat gebeurde in die tijd nog handmatig. Het spel is mij met de paplepel ingegoten en kegelen is echt mijn passie en ik heb nog steeds de drive om de maximale score te halen en de sport door te geven aan anderen. Ik ben ook ruim twee decennia jeugdtrainer geweest, maar dat is hier helaas te duur. De baanhuur bepaalt een groot deel van de kosten." Weber zit 'pas' tweeëntwintig jaar op kegelen. "Ik ben door een kennis gevraagd om te komen kegelen toen ik vanwege wat blessures moest stoppen met tennissen. In die tijd werd nog niet iedereen zomaar lid, je moest echt gevraagd worden. Het waren kleine verenigingen die niet zomaar iedereen als lid aannamen. Van oudsher is kegelen namelijk een echte elitesport."

Kegelen is geen bowlen
Waar het spel vaak wordt verward met bowlen, zijn er toch echt grote verschillen volgens de mannen. "Kegelen gebeurt op een smalle baan van dertig centimeter, in plaats van een brede bowlingbaan van ruim een meter. Daardoor is de techniek en concentratie veel belangrijker. Wij kennen ook geen spares of strikes. Elke kegel (er zijn er negen) telt voor een punt. Je gooit tien keer achter elkaar en alle omgevallen kegels worden bij elkaar opgeteld. Daarbij probeer je natuurlijk altijd voor de negentig punten hout te gaan, maar dat valt nog niet mee. Twee weken terug heeft ons jongste lid Filip vierendertig keer achter elkaar negen gegooid, maar dat is echt wel een unicum. Bowlen is commerciëler en ook wel dynamischer omdat je daar geen tien keer achter elkaar gooit. Maar kegelen is echt een stuk lastiger omdat de techniek een grotere rol speelt en daardoor ook uitdagender. Iedere kegelaar kan bowlen, maar zeker niet iedere bowler kan kegelen."

Kegelbond op zoek naar verjonging
Op dit moment bestaat de 's-Hertogenbossche Kegelbond uit zeven verenigingen. Er wordt gespeeld in Vught en Berghem. Op dit moment bestaat de bond uit ongeveer honderd leden, waarvan er zo'n vijfenveertig in competitieverband spelen. Hoewel er ook jonge spelers actief zijn, is de gemiddelde leeftijd vrij hoog. De bond is daarom actief op zoek naar verjonging. "In de zoektocht naar nieuwe leden richten we ons vooral op mensen van ongeveer veertig die stoppen met actief sporten en op zoek zijn naar iets anders. Kegelen is een leuk alternatief als je niet meer kan voetballen of hockeyen.

Meer berichten