De negenjarige Nout Folkersma is een talentvolle zwemmer. Tijdens de NK korte baan verbeterde hij bij vier van de zes afstanden zijn persoonlijk record, won goud, zilver en twee keer brons.
De negenjarige Nout Folkersma is een talentvolle zwemmer. Tijdens de NK korte baan verbeterde hij bij vier van de zes afstanden zijn persoonlijk record, won goud, zilver en twee keer brons. (Foto: Lisette Broess)

Nout (9) zwemt zich in de prijzen tijdens NK korte baan

  Sport

VUGHT - Bij toeval kwam hij in de zwemwereld terecht en bleek een hele goede zwemmer te zijn. De negenjarige Nout Folkersma won vorige week maar liefst vier prijzen tijdens het Nederlands Kampioenschap korte baan.

Door Lisette Broess-Croonen

De Vughtse Nout werd door zwemvereniging de Dommelbaarzen gescout tijdens het schoolzwemtoernooi. "Toen ik mijn drie zwemdiploma's had gehaald, ben ik gaan tennissen. Tot ik tijdens het schoolzwemtoernooi werd gevraagd door de Dommelbaarzen om een paar proeflessen te gaan volgen. Eerst heb ik een jaar in de Ikzwem groep gezeten, waarin je oefent voor het wedstrijdzwemmen. Na een jaar mocht ik door naar de wedstrijdgroep en dat doe ik nu twee jaar. Ik hou echt van zwemmen en wil het de hele tijd doen. De rugslag en wisselslag vind ik het leukste."

NK betekent tegenstand
Nout traint twee tot drie keer in de week en zwemt daarnaast regelmatig een wedstrijd. Maar de Nederlandse Kampioenschappen korte en lange baan zijn het belangrijkste. "Bij gewone wedstrijden heb ik bijna geen tegenstand, dan win ik altijd. Dat vind ik soms ook niet spannend meer. Maar het Nederlandse Kampioenschap is wel spannend. Dat zijn de beste van het land. Ik ga zwem ook beter als ik tegen een goede tegenstander zwem. Dit keer moesten we naar Leiden. We zwommen zes afstanden. Op vier afstanden heb ik mijn persoonlijk record verbeterd en ik heb vier prijzen gehaald. Goud op de wisselslag, brons op de vlinderslag en vrije slag en zilver op de rugslag. Die had ik eigenlijk ook moeten winnen, maar ik ging een paar keer van de lijn af en kwam met mijn hand in de baanlijnen. Daardoor werd ik net tweede."

Onthoud die naam
Nout zijn grote voorbeeld is Michael Phelps. "Mijn doel is om ook de Olympische Spelen te halen. Soms trainen we al in Eindhoven en ik heb ook een keer een clinic gehad van Inge Dekker. Een van de grote jongens van Dommelbaarzen, die heel goed is, zegt altijd dat ik het goed doe. Dat vind ik leuk." Nu is Nout nog minior, maar vanaf zijn twaalfde wordt hij junior. Vanaf die leeftijd gaat de zwembond de talentvolle zwemmers ook in de gaten houden. En wie weet, zien we Nout Folkersma op een gegeven moment echt op het startblok van de Olympische Spelen staan.

Meer berichten