Logo stadsbladdenbosch.nl


Hoofdtrainer Wil Boessen met Giorgio Siani (links) en Jordy van der Winden (rechts)
Hoofdtrainer Wil Boessen met Giorgio Siani (links) en Jordy van der Winden (rechts) (Foto: Peer van den Bouwhuijsen)

Coach Wil Boessen over succes FC Den Bosch: 'Het is een vriendenploeg'

  Sport

DEN BOSCH - Na drie moeilijke jaren, doet FC Den Bosch weer mee in de Jupiler League. De ploeg heeft halverwege het seizoen een solide positie in het linker rijtje. En dat terwijl het een zeer jonge selectie is met veel spelers uit de eigen opleiding. Hoofdtrainer Wil Boessen: "De kracht van dit team? Het is een echte vriendenploeg!".

Peer van den Bouwhuijsen

"Normaal zitten voetballers zwaar teleurgesteld op de bank en beginnen te mokken, vertelt Wil Boessen, die eerder als trainer actief was bij FC Oss, VVV, Fortuna Sittard en twee clubs in Thailand. "Maar wat ik zie bij ons in de ploeg en dat ze elkaar helpen. Dat is fantastisch! Wat ook belangrijk is dat ook alle jonge spelers vast liggen. Vanmiddag is de officiële contract ondertekening van de linksbuiten Oussama Bouyaghlafen. Hij is nog maar 19, maar hij brengt veel energie en heeft zijn contract dik verdiend." Oussama Bouyaghlafen is één van de negen spelers uit de huidige selectie die uit de eigen jeugd komt (FC Den Bosch en/of Brabant United).

"Vorige week heb ik een mooi moment gehad met het team", zegt Boessen. "We zijn met elkaar gaan zitten voor een evaluatiegesprek. Ieder heeft z'n zegje kunnen doen. Ik heb de groep complimenten kunnen geven met de bovenmodale ontwikkeling. Als we ons kunnen meten met de top 3, dan mogen we niet klagen. Op een schaal van 0 tot 10 zitten we nu ergens tussen een 7 en een 8.

'Één mooi team'
"Mijn eigen visie op talentontwikkeling? Die is simpel: gewoon keihard werken. De vraag is: hoe weerbaar is een talent om echt hard te werken? Bijvoorbeeld om terug te komen na een blessure. Iemand die talentvol is en hard werkt, die haalt het!" Als trainer heb ik te maken met basale dingen: hoe gaat de groep om met tegenslag? Hoe ontwikkelt de groep zich? Bij jonge ploegen zie je meer uitschieters naar boven en beneden."

De gemiddelde leeftijd van de selectie van FC Den Bosch is 23 jaar, met zes spelers onder de 20. "Als ik bijvoorbeeld kijk naar onze aanvallers Blummel, Kaars en Oussama. Die hadden samen voor de start van dit seizoen nog geen tien wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld. In vier maanden tijd hebben die zich ongelofelijk ontwikkeld. Wel ben ik natuurlijk ook blij met de vier-vijf meer ervaren spelers in de selectie. Die hebben veel verantwoordelijkheid van mij gekregen. Het is bij elkaar één mooi team. Kenmerkend voor mijn bijdrage hierbij is dat ik weet hoe ik spelers kan raken. Bij de één is dat meer rationeel, bij de ander is dat meer op gevoel of trots."

Limburger in Den Bosch
Boessen voelt zich heel goed thuis in het Brabantse Den Bosch. Ze zochten bij FC Den Bosch 'een Bourgondische trainer voor een volksclub', past dat bij Wil Boessen? "Limburgers zijn ook Bourgondisch. Ik houd ook wel van een feestje. En ook van direct communiceren. Dat past wel bij mij. Kan het niet goedschiks, dan soms maar kwaadschiks. Ik ben geboren en getogen in een volksbuurt in Sittard, Stadbroek. Hier komt ook Huub Stevens vandaan. Er waren echte vechtersbaasjes in de straat. Het was toch een soort overleven in zo'n buurt en met beide voeten op de grond blijven staan."

Thaise ervaringen
Voor het aantreden bij FC Den Bosch was Boessen als trainer actief bij twee clubs op het tweede niveau in Thailand. Het heeft hem als mens en als trainer veel gebracht. "In Thailand is het 'leven in het hier en nu'. Hier in Nederland is iedereen altijd gericht op morgen. Wij plannen veel te veel, ons land is overgestructureerd. Iedereen is continu druk. Toen ik aankwam bij mijn eerste Thaise club had ik allerlei planningen gemaakt, zoals bijvoorbeeld voor de opbouw van de krachttraining. Na twee weken konden die in de prullenbak, omdat alles anders liep. Of ik nu voetbal anders benader? Ik denk het wel. Ik was eerder meer een 'judger'; snel een oordeel hebben. Nu probeer ik meer een 'perceiver' te zijn; eerst rustig observeren en analyseren. Meer los te laten. Dat heeft dit team ook nodig. De trainer Boessen van 5-6 jaar geleden bepaalde alles. Nu geef ik meer uit handen en betrek ik spelers meer bij beslissingen."

Spelers uit Serie A
FC Den Bosch heeft begin dit seizoen drie spelers uit de serie A aan de selectie toegevoegd. Twee huurlingen van Juventus (Erik Mattias Andersson en Giorgio Siani) en een speler op contactbasis van Atalanta (Edoardo Ceria). Ze hebben helaas nog weinig kunnen toevoegen om verschillende redenen. Boessen licht toe: "Edoardo is inmiddels uit de selectie en voorlopig terug naar Italië. Hij had te weinig wedstrijdritme en kwam ook fysiek tekort. Daarnaast speelt er vaak voor dit soort jongens ook een sociaal probleem. Ze zijn uit hun eigen omgeving en hier wordt ook nog eens anders gevoetbald. Andersson is al langer geblesseerd, maar daar zit zeker voldoende potentie in. Hij is niet voor niks jeugdinternational voor Zweden. Mijn wensenlijstje bestaat op dit moment uit een centrale verdediger en een aanvaller voor de linkerkant. Bij aanvullingen op de selectie kijken we eerst naar de eigen opleiding. Voorlopig ben ik dik tevreden met de huidige spelers. Mocht de club verder groeien en financieel stappen maken, dan is er weer meer geld te besteden."

"Talentontwikkeling is de eerste en meest pure ambitie die we hebben. Hier blijven we volop in investeren. Daarnaast is het natuurlijk de doelstelling om zo hoog mogelijk te eindigen. Een plek bij de eerste tien is haalbaar, dus in het linker rijtje. Over de Eredivisie wordt hier niet gesproken. Dit is echt een stap te ver. De club is nu echt een inhaalslag aan het maken. Eerst weer het krediet terug krijgen bij bedrijven, investeren in de eigen opleiding, oud spelers betrekken. Er is nu een goede vibe rondom de club. Er zijn dit seizoen meer toeschouwers. Deze ontwikkeling moeten we eerst zien vast te houden en als club stabiel worden. Misschien speelt het over vijf jaar wel."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox