Logo stadsbladdenbosch.nl


Wie zondag 8 oktober met The Whoopers mee wil mountainbiken kan zich tussen 08.30 en 10.00 uur inschrijven bij het clubhuis op sportpark De Brand aan de Groenstraat 14e in Berlicum. Deelname kost 4 euro, NTFU-leden betalen 3 euro en jeugd tot 16 jaar rijdt gratis mee.
Wie zondag 8 oktober met The Whoopers mee wil mountainbiken kan zich tussen 08.30 en 10.00 uur inschrijven bij het clubhuis op sportpark De Brand aan de Groenstraat 14e in Berlicum. Deelname kost 4 euro, NTFU-leden betalen 3 euro en jeugd tot 16 jaar rijdt gratis mee.

Kei Mooi Parcours Toertocht Berlicum

  Sport

BERLICUM - Ook kei trots zijn ze in Berlicum op hun Mountainbike Club The Whoopers. Op 8 oktober houden zij hun als klassieker gewaardeerde KMP-mountainbike toertocht FMC The Whoopers. Het prestigieuze Sportpark De Brand biedt dan onderdak aan zo'n 1.500 gemotiveerde sportievelingen. Jong en oud, ieder met een eigen heldenstatus.

Door Ad Pijnenburg

Medeorganisator Rob Strik vertelt: "Met vier andere leden organiseren wij, onder auspiciën van de NTFU, twee keer per jaar in februari en oktober onze toertocht. Onze toertocht staat bekend als de KMP-toertocht, wat staat voor 'Kei Mooi Parkoers' en is door de NTFU met twee sterren gewaardeerd. Aan de toertocht kan iedereen deelnemen met een mountainbike of cyclocross fiets. De route is geschikt voor de beginnende maar biedt ook voldoende uitdaging voor de ervaren fietser. Er kan gekozen worden voor 30 of 45 kilometer. We zijn met zo'n veertig enthousiaste vrijwilligers in touw om alles voor de deelnemers zo goed mogelijk te verzorgen."

Fietsen op ruig terrein
Overgewaaid uit Amerika is mountainbiken een razend populaire sport geworden. Mountainbike is een wielersport waarbij met een speciaal daarvoor ontworpen fiets over ruig terrein (off road) wordt gefietst. Smalle paden, beklimmingen en technische afdalingen vragen uiterste controle. Uithoudingsvermogen, techniek en inzicht voeren de boventoon. In 1996 stond mountainbike in Atlanta voor het eerst op het Olympische programma en werd Bart Brentjes onze held met een gouden medaille. Er zijn intussen meer dan 170 officiële bewegwijzerde mountainbikes routes in Nederland meest tussen de 30 en 50 kilometer en voor marathon tussen 80 en 120 kilometer.

'Op hol geslagen paard'
Rob vervolgt: "The Whoopers is in 1983 ontstaan als fietscross vereniging op initiatief van Rien van Doorn, onze voorzitter, en Wielersupportersvereniging De Zwaan. Binnen de club is in 2000 de mountainbikeafdeling ontstaan. De mountainbikeafdeling en fietscrossafdeling hebben samen een kleine driehonderd leden, ongeveer 80 procent van de fietscrossers is jeugd, en bij de mountainbikers is dat ongeveer 25 procent. Sportief fietsen is de laatste tijd populairder dan ooit mede door de opkomst van de E-bike. Dit blijkt niet zonder gevaar getuige de toenemende ongevallen. Oh, je ziet het al van verre. De strakke blik, de houterige houding en het chaotisch voorbij vliegen als een op hol geslagen paard. Veilig fietsen vraagt vaardigheid: remmen, schakelen, bijsturen in balans blijven en op en afstappen. The Whoopers heeft een laagdrempelig trainingsprogramma voor de fijne kneepjes en controle over de fiets. Dat voorkomt teleurstellingen en is basis voor veilig fietsplezier.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox