Logo stadsbladdenbosch.nl


"Het gaat me aan het hart als ik hoor of zie dat kinderen uit gezinnen die het wat minder hebben niet mee kunnen doen aan bepaalde activiteiten binnen en buiten school", vertelt Jos Schapendonk.
"Het gaat me aan het hart als ik hoor of zie dat kinderen uit gezinnen die het wat minder hebben niet mee kunnen doen aan bepaalde activiteiten binnen en buiten school", vertelt Jos Schapendonk.

Stichting Leergeld is Jos' keus voor biljartmarathon

  Sport

VUGHT - Vughtenaar Jos Schapendonk gaat de uitdaging aan om eenenveertig uur aaneengesloten te biljarten. Hij doet dat tegen eenenveertig verschillende (al dan niet prominente) tegenstanders. Daarmee probeert hij van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober in de Rio Bar het Vughts Duurrecord Biljarten te breken.

Jos start vrijdagavond om 23.00 uur in de Rio Bar aan de Esschestraat 114 in Vught. Zijn recordpoging eindigt zondagmiddag om 15.00 uur. Tijdens die eenenveertig uur stoot Jos geld bijeen voor Stichting Leergeld Vught. Hij heeft zelf het goede doel gekozen. "Het gaat me aan het hart als ik hoor of zie dat kinderen uit gezinnen die het wat minder hebben niet mee kunnen doen aan bepaalde activiteiten binnen en buiten school. Stichting Leergeld Vught probeert hierin te ondersteunen. Op mijn beurt hoop ik een bijdrage te kunnen leveren via het Vughtse Duurrecord Biljarten."

Stichting Leergeld is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op (schoolgaande) kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen. Doel is om deze kinderen te laten meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten door materiële en financiële ondersteuning te bieden.

'Afpakken van Mario'
Het is al de dertiende keer dat biljartvereniging Rio Bar dit evenement houdt, dit jaar met uitdager Jos Schapendonk die al enige tijd lid is van de biljartvereniging. "Het is niet zo dat ik elke vrije minuut aan het biljarten ben. Ik probeer tenminste één keer per week te spelen. Vorig jaar wilde ik al een poging wagen om het duurrecord te verbeteren. Dit jaar ben ik de gelukkige en mag ik proberen het record af te pakken van Mario Gevers. Ik heb er veel zin in."

Jos is niet bang dat hij het niet volhoudt. "Als zelfstandig ondernemer ben ik het gewend om lange dagen te maken. Uiteraard bereid ik me goed voor. En er is tijdens de openingsuren genoeg entertainment in de Rio Bar. Dat houdt me wel wakker!"

Volgens eigenaresse Sharon Verhoeven is het nog goed mogelijk om zo lang achter elkaar te biljarten. "Je moet natuurlijk wel een goede basisconditie hebben. Het is moeilijk om ervoor te trainen." Uit eigen ervaring weet ze dat een gezonde dosis adrenaline onontbeerlijk is. "En passie voor het spelletje natuurlijk!" Het is al met al een behoorlijke inspanning, het breken van zo'n duurrecord. Je bent ruim twee dagen aan een stuk wakker. Daarnaast is het voortdurend zitten, staan, lopen, zitten, staan… "Vergeet de concentratie niet", vult Sharon aan. Dat vergt ook nogal wat. Tijdens het evenement krijgt de uitdager om de twee uur speciale voeding, in kleine proporties. Judith van Rossum zorgt ervoor dat Jos op tijd te eten krijgt. Ze houdt haar biljarter dan ook streng in de gaten.

Actieve en jonge club
Het gaat goed met biljartvereniging Rio Bar, die in de afgelopen jaren is gegroeid in ledental, terwijl de landelijke trend het tegenovergestelde laat zien. "We hebben zestien competitieteams", zegt voorzitter Joost de Man. "Ons bestand is aan de jonge kant en als vereniging zijn we zelf ook actief en investeren we jaarlijks in materiaal. Er is nog ruimte voor nieuwe aanwas. Met het duurrecord gaan we door tot we geen uitdager meer hebben, of tot dat het medisch niet meer verantwoord is. Maar zover is het gelukkig nog lang niet."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox