Logo stadsbladdenbosch.nl


Impressie van het Zuid-Willemspark bij het Gasthuiskwartier langs de Gervenstraat. Voordat binnenkort aan de plannen begonnen wordt, is op 17 januari een inloopavond in Nieuwehagen, bedoeld voor omwonenden en belanghebbenden. Meer info staat op www.zuid-willemspark.nl.
Impressie van het Zuid-Willemspark bij het Gasthuiskwartier langs de Gervenstraat. Voordat binnenkort aan de plannen begonnen wordt, is op 17 januari een inloopavond in Nieuwehagen, bedoeld voor omwonenden en belanghebbenden. Meer info staat op www.zuid-willemspark.nl.

Hoe staat het Zuid-Willemspark ervoor?

  Politiek

DEN BOSCH - Inwoners van Den Bosch en ondernemers hebben het afgelopen jaar volop input voor het Zuid-Willemspark kunnen leveren. Inmiddels is de eerste bank geplaatst in het park en heeft de watertaxi z'n eerste tochtjes gemaakt. Het Stadsblad vroeg de gemeente wat er nog meer is gerealiseerd en welke plannen al concreter zijn.

Door Peer van den Bouwhuijsen

Alweer bijna een jaar geleden startte de gemeente op 30 januari met de 'Avond van het Zuid-Willemspark'. Daarna is er veel gebeurd. Van sessies met allerlei belanghebbenden tot pitches door initiatiefnemers. In juli heeft de gemeenteraad het inspiratiedocument voor het Zuid-Willemspark ('Van kanaal naar park') vastgesteld.

Zicht op water verbeteren
De komende maanden gaat de gemeente verder met de uitvoering. Die haalt op een paar plekken aan de Kanaalboulevard delen van de haag weg. Daarmee verbetert het zicht op het water. Ook plant Den Bosch bomen en maakt ze verblijfsplekken met bankjes. Over de exacte invulling gaat de gemeente nog in gesprek met omwonenden en belanghebbenden. In maart moet dit deel van het werk klaar zijn.

Watertaxi
Tijdens de Bossche Waterweek deed de gemeente een eerste experiment met de watertaxi. Langs het kanaal waren meerdere halteplaatsen. De lokale varende partijen zetten hun boten voor het experiment in. Vooral de klompenbootjes waren erg in trek. Zo ontdekten veel mensen hoe je de stad totaal anders beleeft vanaf het water en welke nieuwe verbindingen er mogelijk zijn via het water. Komend vaarseizoen wil de gemeente verder gaan met experimenteren met de watertaxi. Vooral tijdens evenementen die op meerdere locaties in de stad programma hebben. Daarna wordt bekeken hoe de watertaxi liefst tot een structurele service kan groeien.

Het eerste grote evenement waarin het Zuid-Willemspark een prominente rol speelde, was de eerste Bossche Waterweek. Van 14 tot 17 september waren er tal van activiteiten, waarbij het zwaartepunt in het Zuid-Willemspark lag. Met name rond de Citadel en de Tramkade waren concerten, vaarwedstrijden en culinaire activiteiten. Een mooi toekomstbeeld van het Zuid-Willemspark als podium.

Versmalde sluis
Sluis 0 is aan vervanging toe. In het Inspiratiedocument wordt een nieuwe versmalde sluis voorgesteld die extra ruimte biedt voor een groene parkachtige inrichting. Nu werkt Den Bosch de plannen uit. Rond de jaarwisseling contracteert ze de adviseurs die varianten opstellen en kosten in beeld brengen. Op basis daarvan vraagt het gemeentebestuur de gemeenteraad in juni om budget. Daarna worden de plannen uitgewerkt om ze in 2020-2021 uit te voeren.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox