Als wijkagent in Den Bosch noord heeft Marc de Wit volop te maken met de hoge werkdruk bij de politie die vooral te wijten is aan een gebrek aan capaciteit. "Ik maak me echt zorgen over de toekomst."
Als wijkagent in Den Bosch noord heeft Marc de Wit volop te maken met de hoge werkdruk bij de politie die vooral te wijten is aan een gebrek aan capaciteit. "Ik maak me echt zorgen over de toekomst." (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Hoge werkdruk bij politie; 'De rek is er nu echt uit'

  Politie

DEN BOSCH - Net voor afgelopen weekend de 'heftigste acties ooit' van de politie zouden worden gevoerd, zijn de bonden, de korpschef en het ministerie tot een nieuw CAO-akkoord gekomen. Een akkoord dat hopelijk de druk van het werk van de agenten af haalt, want de rek is er echt uit volgens wijkagent Marc de Wit.

Door Lisette Broes-Croonen

De Wit werkt in Den Bosch noord en vindt zelf dat hij een wereldbaan heeft. "Ik ben bewust wijkagent geworden omdat ik naar de burgers wil luisteren en ze wil helpen. Zo was de snelheid van verkeer een groot probleem in de wijk en dat is al een stuk verbeterd sinds ik ermee aan de slag ben gegaan. In de noodhulp ben je vooral bezig met pleisters plakken, met oplossingen voor de korte termijn. Als wijkagent ga je juist meer voor de langere termijn en dat past bij mij. Je bent zichtbaar en dat wordt ook echt gewaardeerd door de wijkbewoners"

Spil
Volgens de Nationale Politie is de wijkagent de spil van de organisatie, maar juist daar zijn de afgelopen jaren de grote problemen ontstaan. "Officieel moet een wijkagent tachtig procent van de tijd op straat zijn in de wijk en nog twintig procent in de noodhulp helpen. Op het moment liggen die cijfers echter met enige regelmaat omgekeerd. De tijd om in de wijk te werken neemt alleen maar af en een deel van de tijd die je nog hebt, ben je bezig met administratie in een computersysteem dat niet goed werkt." 

De wijkagent wordt gebruikt om gaten in de roosters op te vullen, want die vallen er continu. "Het is een ook een tendens aan het worden dat er geen capaciteit is om zaken aan te pakken. Ik krijg als wijkagent meerdere terugbelverzoeken per week. Het liefst ga ik persoonlijk bij die mensen op bezoek om meteen een goede indruk te krijgen van de situatie. Door de drukte ben ik nu soms genoodzaakt om het telefonisch af te handelen en het kan ook wel eens een week duren voordat ik daar aan toe kom. De burgers reageren dan boos en dat betekent dat ik met een achterstand begin in het opbouwen van vertrouwen."

Zorgen
De agent wil geen klaagzang leveren, want hij vindt oprecht dat hij een schitterende baan heeft. "Maar ik maak me wel zorgen over de toekomst. In een aantal jaar tijd zullen vijftienduizend collega's met pensioen gaan. Dat is al lange tijd bekend, maar er is nooit iets mee gedaan. Op dit moment is er nog geen opvolging voor al die mensen. Dat ik hier in de toekomst nog meer last van krijg, is niet het ergste. Wel dat de burgers hier ook last van gaan krijgen. De eerste drie jaar nadat ik begon als agent, werd het aantal beschikbare eenheden tijdens een dienst al gehalveerd en sindsdien is het alleen maar verder afgenomen. Ik zit steeds vaker in een spagaat tussen twee incidenten die direct onze aandacht nodig hebben. De roosterdruk neemt schrikbarend toe en het rooster wordt regelmatig op het laatste moment nog gewijzigd."

Flexibel
Minister Grapperhaus vindt dat we flexibel moeten zijn, maar zo'n opmerking doet echt pijn. We zijn heel erg flexibel in een vak dat toch al erg onregelmatig is en een hoge werkdruk met zich meebrengt. Ik voel totaal geen waardering voor ons werk en ik denk dat de minister echt geen flauw idee heeft wat er echt aan de hand is."

Het nieuwe akkoord is volgens de wijkagent slechts een druppel op een gloeiende plaat. "Behalve de salarisstijging zijn er weinig garanties. De komende jaren is er geen verbetering in de capaciteit te zien. We krijgen wel meer keuzes en vrijheden in het rooster, maar dat gaat nooit lukken bij nog minder capaciteit. Het zijn veel loze woorden."

Meer berichten