Logo stadsbladdenbosch.nl


The Boy in The Boat vraagt aandacht voor crisis

  Human Interest

De Rosmalense Vonne Hemels (26) was met haar boek 'The boy in the boat' één van tien de finalisten voor de ASN Bank Wereldprijs. Ze werd tweede. Dit prachtige prentenboek met een bijna ritmisch verhaal vertelt over een Syrisch vluchtelingenjongetje op zoek naar een veilig bestaan.  

ROSMALEN- Als klant van de ASN Bank ontdekte ze recent de oproep voor projecten over kinderrechten en onderwijs: "Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Ik hoop dat het project breed onder de aandacht komt", vertelt Vonne via mail vanuit London. Daar is ze om geld voor haar plan te verdienen. Want haar boek is nog maar het begin. Over heel de wereld wil ze kinderen hun eigen verhaal laten vertellen aan de hand van het boek. "Hiermee hoop ik wereldwijd kinderen in achterstandsituaties te ontmoeten om samen met hen verhalen op te schrijven vanuit hun eigen leefwereld. De meeste boeken zijn geschreven vanuit het perspectief van blanke rijke kinderen.

Met dit boek kan op een positieve manier óók in Nederland aandacht besteed worden aan de grote crisis." Vonne was nog maar elf toen ze al gegrepen was door het werk van Amnesty International, en daarover haar spreekbeurt hield op basisschool De Masten in Maliskamp. Ook was ze actief bij Youth for Christ. Een combinatie waarmee de basis gelegd werd voor haar maatschappelijke betrokkenheid: "Ik wil me inzetten voor mensen die minder kansen hebben gekregen dan ik, gewoon omdat ik het geluk heb gehad op te groeien in een veilige omgeving, met ouders, broertjes en vrienden." Na het Sint Jans Lyceum koos ze voor NHTV in Breda en liep daarvoor stages in Thailand en Argentinië bij een hulporganisatie voor kansarme jongeren, zoals tienermoeders, en kinderen met verslaafde ouders. "Ik hou ervan om andere culturen te leren kennen." Voor haar master ging ze Costa Rica: the University for Peace van de VN. Ze studeerde af in de richting Peace and Conflict. Daar werd ook haar boek geboren: "Het boek is ontstaan als project op de universiteit. De opdracht was om iets te bedenken rondom de vluchtelingencrisis. Samen met twee medestudenten, en Turkse en een Japanse vrouw, hebben we dit boek gemaakt. Ik ben verantwoordelijk voor de tekst, illustraties zijn van Golden Sweet, Turkije.

Bij de sluiting van het COA in Rosmalen kregen alle aanwezige vluchtelingen en vrijwilligers Vonne's boek cadeau. Het eerste exemplaar was voor burgemeester Rombouts. "Nu is het plan om samen met Hussain Kudimati, een Syrische jongeman, in Nederland naar scholen te gaan. Om voor te lezen uit het boek en er over te praten. Hussain gaat mee om te vertellen over zijn leven in Syrië voor de oorlog, zijn vluchtverhaal, zijn positieve ervaringen in Nederland en zijn toekomst hier. Verder gaat het boek met mij mee op reis om kinderen uit te nodigen hun eigen verhalen te vertellen en op te schrijven." Om te beginnen op Lesbos. Begin december vertrekt ze voor een half jaar om daar te gaan werken voor de vluchtelingenorganisatie 'No Border Kitchen'.

Reageer als eerste
Meer berichten


Nieuwsoverzicht

Meer berichten