Links Bert Verbruggen auteur fotoboek Biedt zijn eerste boek aan de bedenkers van de gootloop Midden Herman Lerou en rechts Toine v. Driel
Links Bert Verbruggen auteur fotoboek Biedt zijn eerste boek aan de bedenkers van de gootloop Midden Herman Lerou en rechts Toine v. Driel

Over fabeldieren muzikanten en ander gepeupel

  Historie

Totaal 96 middeleeuwse beeldjes van fabeldieren muzikanten en ander gepeupel bevolken de luchtbogen van onze Bossche Sint Jan en tonen zich in hun alledaagse doen. Meer dan 125.000 geïnteresseerden trotseerden 180 traptreden voor een bezoek.

DEN BOSCH- Steigers rond de Sint Jan maakten het bezoek mogelijk. SintJan-kenner Herman Lerou en Toine v. Driel kregen het idee voor het maken van een loopgoot om de luchtboogbeeldjes van dichtbij te bekijken. Herman Lerou: "Een bonus ter ere van het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch die tijdens de bouw van de SintJan inspiratie aan de beeldjes in zijn schilderijen heeft verwerkt".


Druk op zijmuren

Hoge kerken gebruiken de genoemde luchtbogen om de druk op de zijmuren bij overwelving te verminderen. De SintJan heeft 16 dubbele luchtbogen die niet, zoals gebruikelijk, voor waterafvoer zijn gebruikt. Zodoende kon men de bogen met beeldjes versieren, een noviteit. De beeldjes werden tussen 1478 en 1517 op de bogen geplaatst maar de makers zijn onbekend. Van de grond af zijn de beeldjes moeilijk te zien en door eeuwenlange erosie vervangen door nieuwe constructies.

Duivel met drietand

Na 180 spannende traptreden en schuifelend door de dakgoten vind je de beeldjes op de luchtbogen schrijlings achter elkaar gezeten en de meeste omhoog starend of het hiernamaals wordt gezocht. Een potsierlijk middeleeuws alledaags schouwspel elk beeldje met een eigen verhaal. Kleine misbaksels lijken het: een duivel met een drietand, een mismaakte aap, een luitspeler, een hond, doedelzak spelende narren, een huilende man met de handen voor het gezicht, etc. De kleding komt overeen met wat in de middeleeuwen werd gedragen: wambuizen, capuchon over hoofd en schouders, mutsen, pofbroeken, pofmouwen, puntige sierschoenen, symboliek ten top.

Schipper-gids

Bert Verbruggen, schipper-gids op de Binnendieze is gewend aan symboliek. Met duizenden bezoekers heeft hij de donkere spelonken van onze stad bevaren en rijgt de historische verhalen aaneen als een spannend jongensboek. Bert Verbruggen: "Alles wat zich in Den Bosch afspeelt op cultureel historisch gebied is interessant voor ons. Ik kreeg de kans om de beeldjes te gaan zien. Fotograferen is mijn hobby dus heb ik de beeldjes op camera vastgelegd. Dat ging niet gemakkelijk. In alle hoeken en standen moest ik gevaarlijke capriolen uithalen. Zes keer heb ik de 'barricaden' beklommen maar het resultaat is prachtig. De foto's zijn haarscherp waardoor expressie en mimiek goed uitkomen. De 96 foto's heb ik nu verwerkt in een prachtig fotoboek genaamd 'n Wonderlijke klim'. Een mooi bezit voor iedereen met belangstelling voor de Bossche historie en een bespiegeling over ons middeleeuws erfgoed".

Meer berichten