Het woonhuis aan de Graaf van Solmsweg 79a uit 1859 is een statig pand met vier bouwniveaus. Foto: Josephine Peren
Het woonhuis aan de Graaf van Solmsweg 79a uit 1859 is een statig pand met vier bouwniveaus. Foto: Josephine Peren (Foto: )

Monument aan Graaf van Solmsweg 79a

  Historie

Het huidige pand aan de Graaf van Solmsweg 79a in Engelen is een jaar nadat een brand op 20 september 1858 de toenmalige bebouwing verwoeste gebouwd. De statige woning omvat vier niveaus: kelder, begane grond, eerste verdieping en zolder. Het met oud-Hollandse pannen gedekte schilddak is met de nok haaks op de straat georiënteerd. Voor het huis is een natuurstenen stoep aangelegd. Sinds 2003 staat het complex geregistreerd als gemeentelijk monument.

ENGELEN - De voorgevel is met 5 vensterassen geleed. De vernieuwde voordeur en het glas-in-lood bovenlicht worden geaccentueerd door een brede houten omlijsting. De gevel heeft aan de bovenzijde een kroonlijst met daarop de naam 'De Pelikaan'. Aan de rechterzijde van de entree bevindt zich een waterpeilsteen en lichtkolk met 2 tweeruits draaiende kelderramen. Aan de linkerzijde van de deur is een gevelsteen met daarop het jaartal 1859 ingemetseld. Alle vensteropeningen zijn voorzien van anderhalfsteens strekse boog en hardstenen onderdorpel. De 4 kozijnen op de begane grond hebben vernieuwde, dubbele, drieruits draairamen met tweeruits glas-in-lood bovenlicht. Voor de draaiende delen zijn zesruits voorzetramen geplaatst. De 5 vensters op de eerste verdieping hebben originele kwartrond geprofileerde kozijnen met vernieuwde dubbele, tweeruits draaiende onderramen en vast tweeruits glas-in-lood bovenlicht. Aan de rechterzijde van de voorgevel is een strook muurwerk van een verdwenen buurpand uit de 19e eeuw zichtbaar. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met stucwerk lijst en geprofileerde bakgoot. Het dakschild heeft een klein daklicht. De linkerzijgevel is met minder goede bakstenen gemetseld. Op de 1e verdieping is de gevel geleed met een enkel vroeg 20e eeuws venster met vast tweeruits bovenlicht en draaiende onderramen. Ter hoogte van de 1e verdieping en zolder zijn gevelankers te zien. Aan de bovenzijde wordt de linkerzijgevel afgesloten met eenvoudige bakgoot. De begane grond van de rechterzijgevel is over de hele hoogte voorzien van gecementeerd metselwerk. De rechterzijgevel is op de 1e verdieping geleed met 2 moderne vensteropeningen onder een steens rollaag. Ter hoogte van de zoldervloer zijn gevelankers zichtbaar. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met eenvoudige bakgoot en het dakschild heeft een modern zolderraam. In de woning zijn nog fraaie interieurafwerkingen en -elementen, oude balklagen en een 19e eeuwse kapconstructie aanwezig.

Ed Hupkens, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Meer berichten