De expo is vanaf 2022 in het museum te zien. Foto: J. Jacbos
De expo is vanaf 2022 in het museum te zien. Foto: J. Jacbos (Foto: )

Het Noordbrabants Museum zoekt de ware Bourgondiërs

  Historie

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum is gestart met de voorbereiding van een omvangrijke internationale tentoonstelling over een belangrijke en kleurrijke periode uit de geschiedenis van West-Europa:de tijd van de Bourgondiërs.

De komende jaren gaat het museum op zoek naar de Bourgondische wortels van de Nederlanden. Het resultaat van die zoektocht – in de vorm van voorbeelden van Bourgondische hofcultuur, profane en kerkelijke kunst en cultuur – wordt getoond op de expositie 'Op zoek naar de ware Bourgondiërs'. Die expositie is vanaf het najaar van 2022 te zien in Het Noordbrabants Museum.

Wie waren ze?
Brabanders zijn Bourgondiërs. Althans, zo staan ze in Nederland bekend. Ze houden van feesten en gezelligheid, van lekker eten en drinken en ze genieten van het leven. Maar goed beschouwd kunnen ook de Vlamingen en Limburgers als Bourgondiërs worden betiteld, en zelfs de Hollanders en Zeeuwen. Want ook hun gewesten maakten deel uit van de Bourgondische Nederlanden en stonden onder het gezag van de Bourgondiërs. Maar: wie waren die Bourgondiërs eigenlijk? En waarom associëren we 'Bourgondisch' vandaag de dag met alle goede dingen van het leven?

Opdrachtgevers voor kunst
De tentoonstelling geeft antwoord op de vraag wie die Bourgondiërs waren en hoe zij aan de wieg stonden van het huidige Nederland en België. De expositie toont epische veldslagen en politieke ontwikkelingen uit de 14e tot en met 16e eeuw, maar laat de bezoekers ook kennis maken met de pracht en praal van de hertogen en de invloed daarvan op de adel en de rijke stedelingen. De Bourgondische vorsten waren opdrachtgevers voor de grootste kunstenaars van hun tijd: Claus Sluter, Rogier van der Weyden, Johan Maelwael, Melchior Broederlam, Jan van Eyck, Jheronimus Bosch en tal van bekende en onbekende kunstenaars en ambachtslieden. En natuurlijk komen op de expositie ook de Bourgondische feesten en banketten vol spektakel en vertier aan bod.

Geschiedenisles 
Het Noordbrabants Museum is nu bezig mooiste bruiklenen bijeen te brengen en het verhaal van de tentoonstelling verder te ontwikkelen. Het museum wordt hierin bijgestaan door Bart Van Loo, auteur van het pas verschenen boek 'De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen'. Bart Van Loo is als adviseur en ambassadeur aan de tentoonstelling verbonden en geeft vrijdag 29 maart een boekvoorstelling in de Statenzaal van het museum. Van Loo's wervelende optreden staat garant voor een fantastische en kleurrijke vertelling én voor een nieuw inzicht in onze eigen geschiedenis.

Tip van de redactie
Om een beeld te krijgen van de Bourgondiërs, raadt de redactie aan om te luisteren naar de radiodocumentaire 'De Bourgondiërs', gemaakt door Mathijs Deen en uitgezonden door de VPRO. Daarin ontrolt rasverteller Bart Van Loo een beeldend geschiedenisverhaal, dat klinkt alsof je er zelf bij bent.

Meer berichten