Foto:

Gevelsteen met Bossche geschiedenis

  Historie

DEN BOSCH - Veel oude Bossche gebouwen hebben een gevelsteen. Een steen met een verhaal die een stukje geschiedenis vertelt van de stad. Onlangs kwam er aan de Postelstraat een nieuwe gevelsteen bij met een nieuw stukje Bossche historie.

Door Lisette Broess-Croonen

Fred Ebben en Rob Sars onthulden de nieuwe gevelsteen met de tekst 'Een plek waar verbondenheid is gesmeed. Anno 2003/2018 Ebben-Sars'. Het idee voor de steen kwam van de oudste zoon van Sars, Abel. "Er mistten al heel lang een paar stenen in de muur, aan de kant van het Lamstraatje. Ooit zei ik in een niet zo nuchtere bui dat ik het gat wel zou dichten, maar dat doe je niet met een paar gewone stenen, want het is een mooi oud pand. "Door de zoektocht naar de juiste stenen werd ik aan het denken gezet. Het pand is namelijk een bijzonder verhaal geworden tussen twee echte Bossche families. Eerst hebben hier vier generaties Ebben gewoond. De vierde generatie die hier woonde was Marieke en zij ging samenwonen met mijn broer Levi. Vanaf dat moment kwam de familie Sars dus om de hoek kijken."

Bureaucratie vergt geduld
Op een gegeven moment spraken Rob en Fred over de toekomst van het pand. "Fred wilde ervan af en mijn vader wilde het wel kopen. Door allerlei bureaucratische omstandigheden duurde het echter heel lang voordat dit rond was. Er waren handtekeningen nodig van de moeder van Fred, maar die was dement. Een oplossing was niet zomaar geregeld. Ondertussen was mijn vader wel al begonnen aan de verbouwing van het pand. Hij maakte er met mijn twee broers drie appartementen in en een winkelruimte. In de appartementen hebben mijn beide broers gewoond. De broer van Fred wilde ook nog in één van die appartementen blijven wonen en bleef daar ook eigenaar van."

Verhaal van verbondenheid
"Pas toen hij onlangs overleed, kon het pand echt helemaal op naam van de familie Sars komen te staan", vertelt Rob verder. Vanaf de eerste afspraken, heeft dat vijftien jaar geduurd. Vijftien jaar dat het pand in handen was van de twee families. Het pand is voor het grootste deel verhuurd, maar mooi detail is dat ik nu in het appartement woon waar al die jaren de broer van Fred is blijven wonen. Het is echt een verhaal van verbondenheid. De families hebben ondanks de bijzondere constructie altijd vertrouwen in elkaar gehouden en de verbondenheid zal altijd blijven. Het woord gesmeed verwijst naar de smederij die hier zat en waar ook de opa en vader van Fred gesmeed hebben. Met de speciale gevelsteen wilde ik dit stukje geschiedenis voor altijd vastleggen."

Meer berichten