Rob de Vrind van de Stichting De Groene Vesting wil de Linie van 1629 weer op de kaart zetten en bij iedereen bekend maken.
Rob de Vrind van de Stichting De Groene Vesting wil de Linie van 1629 weer op de kaart zetten en bij iedereen bekend maken. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Linie 1629 weer zichtbaar maken

  Historie

VUGHT - Dat de droogte tot veel problemen heeft geleid, is duidelijk. De droogte heeft echter ook tot een bijzondere ontdekking geleid waar de Stichting De Groene Vesting heel blij mee is. "In De Gement is de Linie 1629 door de droogte heel mooi zichtbaar geworden", aldus Rob de Vrind.

Door Lisette Broess-Croonen

Stichting De Groene Vesting heeft als doel om de Linie 1629 op de kaart te zetten. "De verovering van Frederik Hendrik op 's-Hertogenbosch was zelfs toen al wereldnieuws. Het beleg was legendarisch en Frederik Hendrik was hierdoor bekend bij alle wereldleiders uit die tijd. Om de stad in te kunnen nemen, legde hij een aanvalslinie van meer dan veertig kilometer aan van dijken en grachten met uitkijkposten, schansen en andere verdedigingswerken. Wij willen die Linie weer zichtbaar en beleefbaar maken. Onze ambitie is om in 2029, vierhonderd jaar na het beleg, de Linie even bekend te hebben gemaakt als de vaartochten over de Binnendieze."

Om de dijken van de Linie te kunnen bouwen, was veel hei- en vlechtwerk nodig. "Het is een unicum dat de Linie zo stevig was, dat zelfs kanonnen er overheen konden. Na het beleg heeft Frederik Hendrik een kaart van het beleg laten maken. Ze hebben er zeven jaar over gedaan om de Linie helemaal uit te rekenen en er is nooit meer zo'n mooie kaart gemaakt."

Droogte helpt
Tijdens de droogte van deze zomer vloog Jan Jacobse met een vliegtuig van het Waterschap over de Gement en die zag vreemde lijnen vanuit de lucht. Hij maakte foto's en stuurde deze naar de gemeente Vught waar ze direct de Linie herkenden. "Door de droogte zijn de lijnen van de Linie weer zichtbaar geworden. Omdat er toen gegraven is voor de dijken en grachten is de grond daar nog steeds vochtiger en dat is terug te zien in de mais die er groeit. We wisten dat een deel van de Linie door de Gement liep, maar op latere kaarten bestond die maar uit één lijn dus we dachten dat er maar één lijn te zien was. Nu blijkt dat er wel twee lijnen te zien zijn.

"Ook hebben we ontdekt dat de afstanden niet overeenkomen met de kaart die na het Beleg was gemaakt", vervolgt De Vrind. "Ik geloofde echt heilig in die kaart dus daar baalde ik wel een beetje van. Een openbaring was ook dat er een batterij zichtbaar werd waar toen de kanonnen op stonden. En dat na bijna vierhonderd jaar. Nu de precieze locatie van de Linie bekend is, wil de gemeente Vught laten onderzoeken of er nog authentieke palen in de grond staan."

App
Stichting De Groene Vesting heeft nu plannen om het stuk Linie in De Gement terug te brengen. "De grachten kunnen op de exacte plek uitgegraven worden en op de dijk kan een mooi wandelpad komen. En er zijn nog meer grote plannen, waaronder vaarroutes over het Drongelens Kanaal. Ook zijn we een fietsboek aan het maken van de fietstocht en zijn we met de vier linie-gemeenten bezig met het ontwikkelen van een app. De Linie 1629 zal bij iedereen bekend worden."

Meer berichten