De exacte locatie van het klooster is (nog) niet bekend. Wel bestaat er een plattegrond die aangeeft hoe het complex eruitzag.
De exacte locatie van het klooster is (nog) niet bekend. Wel bestaat er een plattegrond die aangeeft hoe het complex eruitzag. (Foto: )

De Heilige Wijsheid bij Vughts Museum

  Historie

VUGHT - Het Vughts Museum in Ontmoetingscentrum DePetrus heeft van donderdag 6 september tot en met woensdag 31 oktober een tentoonstelling over het kartuizerklooster dat van 1473 tot 1566 in Vught bestond. In de tentoonstelling is een reconstructie te zien van het klooster en wordt een poging gedaan de precieze locatie van het klooster vast te stellen.

Het klooster kreeg van Karel de Stoute de naam Domus Sanctae Sophiae Constantinopolitaniae: het huis van de Heilige Wijsheid van Constantinopel. Hertog Karel wilde zo de kathedraal van Constantinopel herdenken, die bij de val van het Byzantijnse Rijk in 1453 door de Turken was veroverd en omgebouwd tot moskee. Vijftig jaar leefden de kartuizers in alle rust in Vught. Daarna was de rust voorbij en werden ze regelmatig aangevallen, totdat het klooster tijdens de Beeldenstorm in 1566 volledig werd verwoest.

De tentoonstelling opent woensdag 5 september om 19.30 uur met een lezing van dr. Jan Sanders, die diverse boeken over het Vughtse kartuizerklooster publiceerde. Meer info staat op de website van het Vughts Museum.

Meer berichten