Vrijwilliger Ben Vrieling geeft op het terrein van de van Brederodekazerne de kazernerondleiding van Nationaal Monument Kamp Vught.
Vrijwilliger Ben Vrieling geeft op het terrein van de van Brederodekazerne de kazernerondleiding van Nationaal Monument Kamp Vught. (Foto: Jan van de Ven)

Rondleiding over SS-terrein van Kamp Vught

  Historie

Nationaal Monument Kamp Vught houdt van zondag 8 juli tot en met zondag 2 september rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne. Normaliter is de kazerne van de Lunettenlaan niet toegankelijk voor het publiek.

Vught - De rondleiding voert langs de voormalige 'Kommandantur' (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de commandant uit over de appèlplaats. In de Kommandantur is de presentatie 'Van boven af' te zien over de organisatie en rol van de kampleiding en het personeel. Hierna is een bezoek aan het Geniemuseum mogelijk, dat extra geopend is op zondag in juli en augustus. Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd.

Reserveren is noodzakelijk en mogelijk via de agenda op de website www.nmkampvught.nl. Deelname kost 4 euro, jeugd van 10 tot net 17 jaar betaalt 2 euro, exclusief de reguliere entree. De rondleiding is geschikt vanaf 10 jaar en wordt aangeboden op zondagen 8, 15, 22, 29 juli en 5, 12, 19, 26 augustus en 2 september om 12.30 en 13.30 uur. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de te bezoeken onderdelen van het militaire terrein.

Vanaf zaterdag 7 juli t/m zondag 2 september is er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum. Deze rondleiding is bestemd voor individuele bezoekers en geeft een beeld van de gevangenschap in concentratiekamp Vught. Deelname kost 2,50 euro (18+) of 1 euro (10 t/m 17) exclusief entree. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding.

Op donderdag 7 juni, 5 juli, 2 augustus en 6 september is er een fietstocht waarbij deelnemers onder begeleiding een aantal in de oorlog belangrijke plekken in Vught bezoeken. Zo bezoeken de deelnemers de graven van vier Engelse soldaten die tijdens de bevrijding van Vught in oktober 1944 in hun tank zijn omgekomen. Bijzonder is het bezoek aan een voormalig schuilkelder. De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn muurschilderingen te zien uit deze periode van de Haagse evacué en kunstenaar Jan Vaessen. De fietstocht begint om 14.00 uur en eindigt rond 16.30 in het centrum van Vught. Deelname is inclusief koffie of thee in Nationaal Monument Kamp Vught. Reserveren is mogelijk via info@nmkampvught.nl of telefonisch via 073 656 67 64.

Meer berichten