Truus Oversteegen in actie voor het verzet, waarvoor ze met een kist wapens het Noordzeekanaal over roeit (circa 1934). De foto maakt onderdeel uit van de expositie. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.
Truus Oversteegen in actie voor het verzet, waarvoor ze met een kist wapens het Noordzeekanaal over roeit (circa 1934). De foto maakt onderdeel uit van de expositie. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.

Verzetsvrouwen in schijnwerpers in Kamp Vught

  Historie

VUGHT - In Nationaal Monument Kamp Vught is de expositie 'Vrouwen in verzet: Hannie, Truus en Freddie' te zien, over de meest gezochte verzetsvrouwen tijdens de oorlog. Met deze expositie haakt het museum in op het landelijke 'Jaar van Verzet'.

Door Lisette Broess-Croonen

In de expositie wordt het (oorlogs)leven belicht van Johanna (Hannie) Schaft en de zussen Truus en Freddie Oversteegen, een drie-eenheid in hun verzetsgroep die er niet voor terugdeinsde om ook het vuile werk op te knappen. "De kracht van dit verhaal sprak ons enorm aan." aldus Marek Sengers. "Drie jonge vrouwen die al op jonge leeftijd (19, 16 en 14 jaar) in het verzet gingen en niet alleen als koerierdienst deden, maar ook aanslagen en executies pleegden. Met name Hannie Schaft is een beroemde verzetsheldin geworden, mede dankzij de film 'Het meisje met het rode haar', maar de zussen deden zeker niet voor haar onder. In tegenstelling tot Hannie hebben zij de oorlog wel overleefd en Freddie leeft nog steeds. Zij is ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze expositie door Museum Haarlem."

Ouders van Hannie vastgezet in Vught
NM Kamp Vught werd door het vfonds getipt over deze bijzondere expositie. "Hij staat echt als een huis. Er zijn veel bijzondere objecten verzameld, zoals het iconische vermommingsbrilletje van Hannie en haar pistool. Omdat het museum in Haarlem veel kleiner is, gebruikten ze daar kleine foto's. Wij hebben onze eigen vormgeving op de expositie losgelaten en de foto's flink opgeblazen, waardoor ze nog veelzeggender zijn. Zo kijk je bij ons Hannie echt in de ogen op de laatste foto die van haar genomen is, kort voor haar executie. Ook hebben we er een stukje over Kamp Vught aan toegevoegd. In dit kamp zaten veel verzetsmensen en ook gijzelaars. Dat waren familieleden van gezochte verzetsmensen. Zij werden opgepakt met het idee dat de verzetsmensen zichzelf dan aan zouden geven. Ook de ouders van Hannie hebben twee maanden in Vught gezeten. Toen Hannie zich niet aangaf, zijn ze uiteindelijk weer vrijgelaten."

'Uitzonderlijk bij een vrouw'
De expositie begint bij de jeugd van Hannie Schaft. "In haar jeugd had ze al een sterk rechtvaardigheidsgevoel en was ze socialistisch. Ze ging rechten studeren en toen ze tijdens de oorlog weigerde de loyaliteitsverklaring te tekenen, moest ze onderduiken en kwam ze al snel in het verzet terecht. Daar leerde ze Truus en Freddie kennen en ze vormden een sterke eenheid binnen hun verzetsgroep. Een paar weken voor het einde van de oorlog werd Hannie alsnog opgepakt en gefusilleerd, wat vrij uitzonderlijk was bij een vrouw."

"Truus en Freddie overleefden de oorlog dus wel", vervolgt Sengers, "maar ze kregen pas heel laat erkenning voor hun daden. In 2014 kregen ze uit handen van premier Rutte het Mobilisatie-Oorlogskruis. Truus werd na de oorlog een bekend kunstenares die onder andere een beeld van Hannie Schaft maakte, alsook het beeld 'Leidse vrouwen in verzet', waarvan een replica in ons museum staat. Zolang deze expositie te zien is, worden er ook sieraden verkocht die geïnspireerd zijn op haar werk. Truus heeft ook een dochter gekregen, die ze Hannie heeft genoemd. Zij heeft de expositie hier al bezocht en was zeer tevreden. Ze vond het een mooie expositie. Freddie leeft nog en heeft de opening van de oorspronkelijke expositie in Haarlem verricht."

Meer berichten