De L.W. Beekmanschool aan de Van der Does de Willeboissingel 14-15 is een regionale variant van de Amsterdamse School. De school is gebouwd in samenhang met villa's in hetzelfde bouwblok, in hetzelfde materiaal en dezelfde detaillering. Foto: Ed Hupkens
De L.W. Beekmanschool aan de Van der Does de Willeboissingel 14-15 is een regionale variant van de Amsterdamse School. De school is gebouwd in samenhang met villa's in hetzelfde bouwblok, in hetzelfde materiaal en dezelfde detaillering. Foto: Ed Hupkens (Foto: Ed Hupkens)
Monument

Monument: De L.W. Beekmanschool

  Historie

DEN BOSCH - De L.W. Beekmanschool aan de Van der Does de Willeboissingel 14-15 is een monumentale, tweelaags lagere schoolgebouw met bijbehorende conciërgewoning. Qua architectuur is het een regionale variant van de Amsterdamse School. Het complex werd in 1927 opgetrokken naar een ontwerp van de Bossche architect K.C. Suyling. In 1938 werd het gebouw uitgebreid met een kleuterschool. Vanaf mei 2001 staat het pand geregistreerd als rijksmonument.

Door Ed Hupkens, Kring Vrienden 's-Hertogenbosch

Het schoolgebouw is deels onderkelderd en heeft een U-vormige plattegrond, de kleuterschool is L-vormig. Het pand telt twee bouwlagen onder een geknikt schilddak met verticale schilden. In de dakschilden boven de voor- en achtergevels bevinden zich brede dakkapellen. De vleugel voor de kleuterschool telt eveneens twee bouwlagen onder een overstekend schilddak.

Kenmerkend Amsterdamse School
De tien traveeën tellende hoofdvleugel (oostvleugel) langs de Van der Does de Willeboissingel heeft in de tweede en negende travee van de voorgevel drielaagse uitbouwen onder plat dak. Hierin zijn de ingangspartijen en trappenhuizen gesitueerd. Ingangspartijen met oorspronkelijke, dubbele, houten deuren in portiek met betonnen luifel en overhoeks geplaatste penanten. Hierboven zijn bovenlichten met glas-in-lood. In het midden van de voorgevel zijn smeedijzeren hekken met de teksten: 'Lager Onderwijs', 'Tot nut van het Algemeen' en 'U.L. Onderwijs', in kenmerkende Amsterdamse Schoolvormgeving.

Conciërgewoning 
De voorgevel van de zuidvleugel langs de Alfons Diepenbrockstraat telt vier traveeën. In de tweede travee van rechts is een drielaagse uitbouw voor een trappenhuis. Aan weerszijden ervan staan bloembakken. Geheel links in de zuidgevel bevindt zich een toren met uurwerk. De achtergevel van de zuidgevel heeft twee ingangspartijen. In de westelijke kopgevel ter hoogte van de zolderverdieping is een balkon boven de conciërgewoning. Deze woning is eenlaags onder een geknikt schilddak. Dakkapellen boven voor- en achtergevel.

Muurtje met smeedijzeren hekken
De L-vormige vleugel van de kleuterschool is opgebouwd uit drie bouwdelen. Rechts een tweelaagse vleugel voor de leslokalen, links hiervan een eenlaagse vleugel voor het speellokaal. Geheel links een tweelaags tussenlid onder plat dak. Op de bovenverdieping zijn stolpvensters met hoog bovenlicht met kleine roedenverdeling. Deuren en vensters hebben bovenlichten met horizontale lijst op consoles. Rondom het schoolterrein is een afscheiding, bestaande uit een laag, bakstenen muurtje met pijlers, waartussen smeedijzeren hekken. Aan de noordzijde, op het voormalige turnveld, is een betonnen bloembak, eveneens in Amsterdamse Schoolvormgeving.

Meer berichten