Ottie Thiers wijst de plek van de Vughtse schuurkerken aan die ontdekt zijn bij de samenstelling van de historische atlas 'Vught en Cromvoirt in kaart'. Foto: Lisette Broess-Croonen.
Ottie Thiers wijst de plek van de Vughtse schuurkerken aan die ontdekt zijn bij de samenstelling van de historische atlas 'Vught en Cromvoirt in kaart'. Foto: Lisette Broess-Croonen. (Foto: Lisette Broess)

Veel kaarten van Cromvoirt en Vught in historische atlas

  Historie

VUGHT - In diverse boekhandels is sinds november een bijzondere atlas te koop. 'Vught en Cromvoirt in kaart' is een boek vol oude en nieuwe kaarten van de gemeente Vught met uitleg van de schrijfster Ottie Thiers.

Door Lisette Broess-Croonen

Thiers studeerde geschiedenis en kwam in Vught in het historische wereldje van het dorp terecht. "Vught heeft veel historie, dankzij de strategische ligging bij de poort van Den Bosch. Er is hier in de loop der eeuwen veel gestreden. Mede-uitgever Steven Hagers komt oorspronkelijk ook uit Vught. Van zijn huidige woonplaats De Bilt heeft hij een atlas gemaakt en hij vond het interessant om dat in Vught ook te doen. Met een groep mensen, we noemden ons de kaartclub, hebben we twee jaar aan deze atlas gewerkt en heel veel nieuwe informatie gevonden. Normaal zijn illustraties ter ondersteuning van de tekst. In dit boek hebben we de tekst juist als ondersteuning van de kaarten."

Georeferen
De oudste kaart waar Vught en Cromvoirt op staan, stamt uit 1536. Elke plaats is daarop in miniatuur getekend. Het zijn de oudste afbeeldingen die we kennen van Vught en Cromvoirt. Bevlogen vertelt Thiers over alles wat ze ontdekt hebben, mede dankzij Herman Voet en zijn nieuwe technieken van georefereren. "We hebben heel veel leuke dingen ontdekt, zoals de plek waar het vroegere Geregt van Den Bosch waarschijnlijk stond. Hier werden de lijken van terechtgestelde misdadigers tentoongesteld als waarschuwing voor reizigers naar de stad."

Schuurkerken ontdekt
"Ik ben zelf ook echt verliefd op de kaart uit 1776 van een militaire oefening op de Vughtse heide", vervolgt Ottie. "Daar staat ook een tent op waar de hertog van Brunswijk, de machtigste man van de Republiek, in verbleef. Ook zijn we er achter gekomen waar de twee Vughtse schuurkerken stonden. Dat zijn kerken van de katholieken, in de tijd dat zij niet openlijk hun geloof mochten belijden. Die kerken waren letterlijk in een schuur. Een van die kerken blijkt in de huidige Kerkstraat te hebben gestaan en de straat heette toen Kerksteeg. De Kerkstraat is dus niet vernoemd naar de Petrus, maar naar de toenmalige schuurkerk. In de schrijffase van het boek ontdekte ik iedere week wel iets nieuws. Ik ben ook echt blij met het resultaat, mede dankzij de mooie vormgeving van Veronica Denis."

Meer berichten