Ondanks alles is Sinterklaas vandaag de dag nog springlevend, getuigen deze foto en zijn intocht zondag 19 november. Foto: Vera Claessen
Ondanks alles is Sinterklaas vandaag de dag nog springlevend, getuigen deze foto en zijn intocht zondag 19 november. Foto: Vera Claessen (Foto: Vera Claessen )

Lezing: Hou oud is Sinterklaas nou echt?

  Historie

ROSMALEN - Wie alles over Sinterklaas wil weten kan woensdag 22 november terecht bij Heemkundekring Rosmalen. Daar begint om 20.00 uur begint een lezing van Jan Franken over de goedheiligman.

De historische Nicolaas werd geboren in Lydië en omstreeks het jaar 350 tot bisschop van Myra. Na zijn dood werden de verhalen over de goedgeefse bisschop legenden waarin het getal drie een grote rol speelt. Vanuit die legenden werd hij de patroon van uiteenlopende groeperingen: studenten, handelaren, schippers, reizigers, moordenaars, arme kinderen en bakkers. Ook stond hij bekend als huwelijksmakelaar.

Heimelijk opgegraven
Zijn roep verspreidde zich over het Byzantijnse Rijk en Rusland. Van dat laatste land is hij de patroonheilige. Het graf van de beroemde heilige werd een bedevaartsoord. Toen Normandische edellieden uit Sicilië zijn graf bezochten, in de kruistochtentijd, en het omringd zagen door Turkse overheersers, hebben ze zijn gebeente opgegraven. Ze brachten het in het geheim naar Bari in Zuid-Italië. Vanuit Bari verspreidde de nagedachtenis van de Sint Nicolaas zich via de Normandiërs over West-Europa. Hij werd de Sinterklaas van de middeleeuwen.

Illegaal feest
Het openbare feest van de Sint werd in protestantse streken tijden verboden, maar ging binnenshuis gewoon door als familiefeest. Zelfs een uitrusting met pietermannen, uitgedost als Spanjolen op een boot uit het vijandelijke Spanje, kon hem niet deren. Tot op de dag van vandaag kan Sint Jan en alleman verblijden met verhalen, anekdotes, gedichten en geschenken.

Sinterklaas heeft door de eeuwen heen al veel moeten doorstaan en ook heden ten dagen lijkt het wel dat er een discussie gaande zal blijven over zijn aanwezigheid met zijn Zwarte Pieten. Toch zal Jan Franken proberen aan te tonen dat het zwart van Zwarte Piet noodzakelijk is.

Meer berichten