Filmdrama Land of Mine

  Historie

Op dinsdag 4 april vertoont Theater de Speeldoos in Vught het historisch drama 'Land of Mine' van de Deense regisseur Martin Zandvliet uit 2015. Dit is een activiteit in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught.

Het is mei 1945. Reeds kort na de Tweede Wereldoorlog worden jonge Duitse krijgsgevangenen naar de Deens kust gebracht en gedwongen om daar twee miljoenen landmijnen onschadelijk te maken. De mijnen werden er eerder door de Duitsers geplaatst om een geallieerde invasie tegen te gaan. Onder toezicht van Sergeant Carl Leopold Rasmussen (Roland Møller) moet de groep jongens onvoorbereid en met groot gevaar voor het eigen leven de kust afzoeken. Daarbij ontwikkelt zich voor Rasmussen, die net als veel andere Denen Duitsland nog als vijand ziet, een innerlijke conflict, als hij begint de jonge Duitsers te mogen.

Dit op ware gebeurtenissen gebaseerde en nog onbekende naoorlogsverhaal is winnaar van vele prijzen, zoals de publieksprijs bij het International Film Festival Rotterdam en was genomineerd voor een Oscar als 'Best Foreign Language Film of the Year'. "Dankzij de voortreffelijke acteerprestaties van de gehele cast zindert ieder shot van dit op ware gebeurtenissen gebaseerde drama", was de omschrijving op het IFFR in een notendop. NRC gaf vier sterren: "Land of Mine is schaamteloos sentimenteel: een zeer voorspelbare film over de menswording van een woesteling. Maar de film is ook een spannende en ontroerende film over een vergeten historische episode."
De film (100 min., geschikt vanaf 12 jaar, origineel: 'Under sandet') begint om 20.00 uur met een inleiding door rondleider Koos Theuws. De entree is 5 euro (3,50 euro voor Vrienden van de Speeldoos/NM Kamp Vught).

Meer berichten