Het in een sobere Amsterdamse Schoolstijl gebouwde gemeentelijk monument, Arnoud van Gelderstraat 14 in de Muntel. Foto: Josephine Peren.
Het in een sobere Amsterdamse Schoolstijl gebouwde gemeentelijk monument, Arnoud van Gelderstraat 14 in de Muntel. Foto: Josephine Peren.

In sobere Amsterdamse schoolstijl

  Historie

Het pand Arnoud van Gelderstraat 14 is in 1930 gebouwd door de architect E. Nijsten in een sobere Amsterdamse Schoolstijl. Sinds november 2003 staat het pand ingeschreven als gemeentelijk monument. Het met Tuiles du Nord-pannen gedekte zadeldak is met de nok evenwijdig georiënteerd aan de straat. De hoogte van de gootlijst en de nok komt overeen met het buurpand Arnoud van Gelderstraat 16. Hierdoor zijn beide panden met één doorlopend dakvlak gedekt.

DEN BOSCH- In het dak zijn drie dakkapellen zichtbaar, waarvan de wangen bedekt zijn met leien. Ze zijn voorzien van een licht overstekende dakrand en een plat dak. De voorgevel ligt direct op de rooilijn. De vormgeving komt vooral tot uitdrukking in de plasticiteit van het opgaande muurwerk (metselverband, verdiept voegwerk), het decoratieve siermetselwerk, de bijzondere opmaak van de samengestelde vensters en de toepassing van glas-in-lood.

Ter accentuering van de ronde deuropening is met dezelfde donkere baksteensoort een brede omlijsting rondom de deurpost gemetseld. Deze rondgemetselde lijst is vier koppen breed, waarbij de buitenste laag koppen geaccentueerd is met uitspringende stenen. De deur is nog de oorspronkelijke en is geplaatst op een hardstenen onderdorpel. Links van de deur is een drieledig, samengesteld venster, waarbij het onderste en bovenste deel van het raam niet in een vlak liggen, maar ten opzichte van elkaar verspringen. Het onderste deel is ten opzichte van het muurvlak verdiept teruggelegd. Het kozijn van het bovenste en twee keer zo hoge deel is voor het onderraam geplaatst en ligt in hetzelfde vlak als de muur. Dit raamdeel is aan beide zijden een klezoor breder. Beide raamdelen bestaan uit een breed, vast glaspaneel in het middelste gedeelte en smalle, draaiende zijdelen. Rechts van de deur is een klein, liggend venster.

Geheel blind

De linkerzijgevel is met (van oorsprong) gele baksteen in kabel- of klezoorverband gemetseld en is geheel blind. Vanaf de eerste verdieping bevindt zich in het hart van de zijgevel een uitgemetseld rookkanaal. De gevel eindigt met een uitgemetselde strekkenlaag, waarboven een rollaag, gedekt met hoekpannen.

Het pand heeft monumentale waarde vanwege de vormgeving en authenticiteit van de bouwmassa. Verder vanwege de verzorgde indeling en detaillering van de gevels met mooie elementen als het siermetselwerk, de vensters en de deur. Deze woning aan de Arnoud van Gelderstraat 14 vormt één geheel met het hoekpand Van Noremborghstraat 8-10-12 en heeft derhalve ook ensemblewaarde.

Meer berichten