Fragment van Sabina Timmermans: Seen - Scene #2, olieverf op linnen, 210x160 cm, 2019
Fragment van Sabina Timmermans: Seen - Scene #2, olieverf op linnen, 210x160 cm, 2019 (Foto: )

Reflectie op mens en natuur bij Willem Twee

  Cultuur

DEN BOSCH - Hoe verhouden wij ons als mens tot de natuur? Deze vraag is het uitgangspunt van de tentoonstelling The trees are inviting the wind. Op uitnodiging van Willem Twee Kunstruimte heeft beeldend kunstenaar Sabina Timmermans deze tentoonstelling samengesteld. Met The trees are inviting the wind onderzoekt ze het thema van haar eigen werk binnen een bredere context van meerdere kunstenaars.

In de tentoonstelling wordt de manier waarop wij de natuur waarnemen, betekenis geven en representeren bevraagd. De kunstwerken nodigen de bezoeker uit te reflecteren op en na te denken over ons natuurbeeld en waar dit vandaan komt. Dat natuurbeeld is geen vaststaand of absoluut beeld. Het is steeds in beweging en het is verbonden met ons eigen mensbeeld. De verschijning van natuur in de cultuurgeschiedenis loopt uiteen van weerzinwekkend tot goddelijk, van rechtvaardig tot onverschillig en van het onbekende tot dat wat we kunnen beheersen.

De menselijke invloed op de aarde en onze omgang met de natuur is een belangrijk thema in onze alledaagse, sociale en politieke discussies. Aan hoe wij binnen deze discussies over de natuur denken en welke standpunten wij innemen ligt een definitie van het begrip natuur ten grondslag, die wellicht minder eenduidig is dan we doorgaans aannemen. De werken in deze tentoonstelling ondersteunen geen statement over hoe we met de natuur om moeten gaan, maar bieden een reflectie op ons begrip van het concept natuur en hoe dit gevormd wordt.

Bij de tentoonstelling komt een begeleidende handout met daarin korte interviews met alle deelnemende kunstenaars waarmee veelzijdige perspectieven op de natuur worden gegeven. Deelnemende kunstenaars zijn Nan Groot Antink, Annabelle Binnerts, Roos Holleman, Eva-Fiore Kovacovsky, Ruchama Noorda, Juuso Noronkoski en Sabina Timmermans.

In het kader van de tentoonstelling The trees are inviting the wind, is zondag 25 augustus om 13.00 uur het verdiepingsprogramma 'Between Us and Nature – A Reading Club #25: Yanomami Gardens, Growing Plants in the Amazon'. Verzorgd door Eva-Fiore Kovacovsky en Sina Ribak in samenwerking met Zabriskie Buchladen für Kultur und Natur, Berlijn.

Meer informatie staat op www.willem-twee.nl.

Meer berichten