Na de Bosch Parade hebben de Ongenode Gasten een veilig heenkomen gezocht in de Jeroen Bosch Tuin. Daar zijn ze in de bomen geklommen en hebben zich verscholen in het groen. Foto: Zach Salverda
Na de Bosch Parade hebben de Ongenode Gasten een veilig heenkomen gezocht in de Jeroen Bosch Tuin. Daar zijn ze in de bomen geklommen en hebben zich verscholen in het groen. Foto: Zach Salverda (Foto: Zach Salverda)

Ongenode Gasten in de Jeroen Bosch Tuin

  Cultuur

DEN BOSCH - Vereniging ‘Vrienden van de Jeroen Bosch Tuin’ houdt deze zomer weer een expositie met werk afkomstig van de Bosch Parade 2019. Dit jaar is gekozen voor het werk van Tom l’Istelle, beeldend kunstenaar in Tilburg. Hij deed mee aan de Bosch Parade met de installatie ‘Hoogmoed en Val’.

Op het drijvende eiland in de Dommel zagen we een nijver volkje van Ongenode Gasten hard werken aan hoge torens, die bijna tot in de hemel reikten. Maar….Hoogmoed komt voor de val! Door hun haast stortte de creatie steeds weer in elkaar. Daarbij kwam het volkje in het water terecht en verdronk bijna in de Dommel. Na de Bosch Parade hebben de Ongenode Gasten een veilig heenkomen gezocht in de Jeroen Bosch Tuin. Daar zijn ze in de bomen geklommen en hebben zich verscholen in het groen. Ze verblijven daar de hele zomer als ‘Ongenode Gasten’.

Deze expositie is tot en met de herfstvakantie te zien in de Jeroen Bosch Tuin, die dagelijks geopend is van 08.00 tot 19.00 uur. De Tuin is een klein park ten noorden van de Sint Janskathedraal, achter de Hinthamerstraat. De ingang bevindt zich aan het eind van de straatjes ‘Louwsche Poort’ of ‘In den Boerenmouw’.

"Als zelfstandig beeldend kunstenaar maak ik vooral sculpturen voor in de openbare ruimte", vertelt Tom I'Istelle over zichzelf. "Met mijn terugkerende motieven als natuur en fabelachtige karakters probeer ik mensen te enthousiasmeren voor mijn liefde voor de kunst." Zo maakte hij ook Andert de Neanderthaler, een bronzen beeld op de trap naast de Bossche parkeergarage Sint Jan.

Tom werkt nauw samen met een wisselende groep kunstenaars en met Annamaria van Egmond vormt hij Paprikachips. "Samen werken wij aan de realisatie van een samenleving die vervuld is van licht optimisme. Ons streven is om mensen een ingrediënt voor een dagdroom te geven en om mensen weer in contact te brengen met hun kinderlijke grenzeloosheid. Dit doen wij door luchtige kunstobjecten te vervaardigen met een hoog aaibaarheidsgehalte, die toegankelijk zijn voor iedereen. Bij Paprikachips bevinden kunstwerken zich vaak in het schemergebied tussen toegepaste en autonome kunst, waarbij de interactie met de toeschouwer centraal staat."

De expositie is een samenwerking van de ‘Vereniging Vrienden van de Jeroen Bosch Tuin’ met de Stichting Bosch Parade. De vereniging, actief sinds 2011, heeft zich als doel gesteld om de Jeroen Bosch Tuin mooi te maken, te onderhouden en te verfraaien. Dat doet de vereniging onder andere met kunst uit de Bosch Parade, een samenwerking die nu voor de vijfde keer gestalte krijgt.

Meer berichten