De kandidaat-stadsdichter, met de klok mee: Jeanine Hoedemakers, Friso Woudstra, Doeko L, en Marion Kerkhof.
De kandidaat-stadsdichter, met de klok mee: Jeanine Hoedemakers, Friso Woudstra, Doeko L, en Marion Kerkhof. (Foto: )

Op weg naar een Bossche stadsdichter; kandidaten stellen zich alvast voor

  Cultuur

DEN BOSCH - Een stad kan niet zonder stadsdichter. Tenminste, niet als het vraagt aan Stichting Letterbekken, de organisatie die zich inzet voor poëzie in Den Bosch. Daarom lanceert de jonge stichting dit najaar op democratische wijze de Stadsdichter van 's-Hertogenbosch. Democratisch, want het publiek mag stemmen en wel op zaterdag 14 september, bij de eerste ronde tijdens het evenement 'De gedichte Stad' bij Brouwers aan de Vaart. Vier kandidaat-stadsdichters nemen het dan tegen elkaar op en doen een gooi naar het eerste stadsdichterschap.

Die vier kandidaten zijn Jeanine Hoedemakers, Marion Kerkhof, Doeko L. en Friso Woudstra. In dit artikel stellen ze zich alvast aan Den Bosch voor.

Jeanine Hoedemakers: "Den Bosch en ik hebben een lange geschiedenis samen. De verhalen die ik zou kunnen vertellen variëren van amusant en anekdotisch tot 'de vinger op een zwakke plek' leggend. Desgewenst in dichtvorm uiteraard. Wat leuk dat ik gevraagd werd om mee te doen. Na tien gedichtenbundels, is het fantastisch dat ik zomaar iets totaal nieuws op mijn pad krijg. Stadsdichter is een functie die echt bij deze tijd hoort. Ook bij Den Bosch, een stad die net zo levendig als ik, zichzelf steeds opnieuw uitvindt. "

Marion Kerkhof: "Den Bosch is al jaren echt mijn stad. Ik ken de straat en de straten hier. Ik ben geïnspireerd door hiphop, rap, de urban arts. Dat is echt mijn leerschool geweest. Ik schreef sinds de jaren 80 gedichten en ging later ook rappen. Na een hardnekkige writer's block, deed ik in 2017 mee met spoken word, via Woordlustig 073. Sindsdien dendert de kar door. Ik ken Den Bosch door en door en als Stadsdichter zou ik graag drempels wegslopen, daar waar ze er zijn!"

Doeko L: "Soms word ik zo enthousiast van de taal, dat ie zomaar in dichtvorm floept. Dat doe ik nu al zo'n 20 jaar vanuit Den Bosch. Graag sta ik op een podium met gedichten, versjes en woorden met een twist. Deze liefde voor taal en gedicht wil ik delen met mijn stad. Zo zou ik schrijven over haar trekvogels, vreemde vogels en teruggetrokken vogels. En dat je vooral niet met hun eieren moet gooien. Zo zal ik u dan alle hoeken van de stad laten zien!"

Friso Woudstra: "Den Bosch is een stad waarin ik me meteen thuis voelde. Het is een warm bad en de mogelijkheid Stadsdichter te worden, kwam op mijn pad alsof het zo heeft moeten zijn. In korte tijd heb ik mij kunnen verbinden aan de stad die mij verwelkomde. Ik zou als Stadsdichter graag iets voor Den Bosch terug doen. Als muzikant doe ik dat al. Ik hou van rauw en persoonlijk. Dat heeft deze stad ook in zich. Dat geef ik graag terug! "

De vier kandidaten stellen zich zaterdag 14 september in levende lijve aan de stad voor, ieder voorzien van een 'support act' in verschillende disciplines. Daarna mag het publiek stemmen en velt een jury, bestaande uit onder meer (oud-)stadsdichters uit de regio, een oordeel. Uiteindelijk stromen twee kandidaten door naar de volgende ronde op zaterdag 30 november. 

Het poëzie-evenement De Gedichte Stad begint zaterdag 14 september om 20.30 uur bij Bossche Brouwers aan de Vaart op de Tramkade. In de voorverkoop via Letterbekken kost de toegang 10 euro, aan de deur 12,50 euro. Leden van We Are Public en Quiet Den Bosch gaat gratis naar binnen. Na 23.00 uur is de toegang ook gratis. Na optredens, de stemming en uitslag, sluit punkrockband Doc Rotten uit New Jersey de avond af.

Meer informatie staat op www.letterbekken.nl.

Meer berichten