Marcel Lemmens vindt zichzelf in de vrije natuur; Foto: Josephine Peren.
Marcel Lemmens vindt zichzelf in de vrije natuur; Foto: Josephine Peren. (Foto: )

Het Bossche Palet exposeert bij Babel

  Cultuur

DEN BOSCH - Het was goed toeven daar in het atrium van Babel, voorheen de Muzerije, aan de Hinthamerstraat, waar de amateurschilders van Het Bossche Palet er hun jaarlijkse leden-tentoonstelling hielden. Een goede keuze. De opgestelde schilderstukken komen in het historische decor als een bont kleurrijk palet volledig tot hun recht.

Door Ad Pijnenburg

Als Beppe Vermeent van Het Bossche Palet een welkomstwoord heeft uitgesproken, krijgt Han van Schendel, directeur-bestuurder van Babel, het woord voor de officiële opening. Babel is ontstaan uit een fusie tussen de Muzerije, Bibliotheek 's-Hertogenbosch en Bureau Babel. 'De naam is kort, krachtig, niet Engels en is nooit af', aldus Han van Schendel.

Han heeft mooie woorden voor de bijna 45-jarige schildervereniging. Zij prijst de professionele begeleiding, de inspiratie die uitgaat van samenwerking en het sociaal karakter van de vereniging. Ook de getoonde belangstelling voor anderen als bijvoorbeeld 'trommels beschilderd moeten worden voor het Gilde'.

Daar kan voorzitter Josephine Peren het mee eens zijn: "Je moet als bestuur naar buiten blijven kijken, en tegenwoordig meer bieden om te kunnen overleven. Wij proberen dat met flexibele aanvangstijden, een niet-schoolse begeleiding, het houden van workshops, buitenschilderdagen en lezingen over hoe een schilderij tot stand komt".

Beppe Vermeent: "En dat verdient zichzelf terug in de kwaliteit van de geëxposeerde schilderstukken mede tot stand gekomen onder begeleiding van onze professionele afgestudeerde kunstenaars die 'kunst' hoog in het vaandel dragen. We hebben natuurlijk ook de zorg voor het financiële plaatje. De subsidies lopen terug en kosten lopen op. We zijn dan ook blij met onze sponsors en ieder die ons waarmee dan ook helpt."

Ook begeleider Peter Linnartz, hij loopt al vele jaren mee, staat voor een persoonlijke, meer op eigen niveau gerichte ondersteuning: "Ik laat bij mijn portretgroep veel vrijheid toe. De aanwezige creativiteit is het vertrekpunt van ontwikkeling. Mijn hulp bestaat meest uit opmerkingen waarmee steeds een stapje ver gewerkt kan worden."

De nieuw toegetreden begeleidster Judith Rosema werkt in de middaggroep met verschillende materialen en technieken. Leden kunnen bij haar, naast teken- en schildertechnieken, ook kennismaken met diverse druktechnieken.

Inmiddels is er een geamuseerde 'ons kent ons' sfeer ontstaan. Het dertigtal geëxposeerde schilderijen zijn onderwerp van gesprek tussen docenten, bezoekers en collega-schilders zelf. De schilderijen bevatten meest natuur maar ook stillevens en portretten. Details worden aangescherpt, technieken uitgewisseld en vele complimenten gaan over en weer. Het optredende zang-gitaar duo 'De gemene moeders', versterkt de sfeer met bij de expositie passende song 'I did it my way' terwijl Babel met hapjes en drankjes zorgt dat niemand iets te kort komt.

Meer berichten