Met het onthullen van de straatnaam opende burgemeester Mikkers de voorstellin. Links directeur Jan van de Putten van de Verkadefabriek.
Met het onthullen van de straatnaam opende burgemeester Mikkers de voorstellin. Links directeur Jan van de Putten van de Verkadefabriek. (Foto: )

Verbondenheid bij 'Wij' een ode aan de Bossche Volkswijk

  Cultuur

DEN BOSCH - Hij kan trots zijn. Vincent van den Elshout, regisseur van "Wij" een ode aan de Bossche volkswijk. Zijn geesteskind zorgde al bij de eerste van de tien zomerse openluchtvoorstellingen voor een uitverkochte 'straat'. Ruim 300 bezoekers in een lange sliert, wachtend om letterlijk betrokken te worden bij, wat zou blijken, een herkenbaar overdonderend en soms dramatisch epische voorstelling.

Door Ad Pijnenburg

Zo rond de klok van 8 uur in de warme avonduren in de rij, nieuwsgierig hoe de volkswijk wordt uitgebeeld. En het ging al rond. "Ik ben toch benieuwd, we krijgen op ons sodemieter en d'n burgemeester zou er ok zijn, wor?" Dan gaat het lint los, kaartjes worden gescand. "Uwes bent van de pers? O, dan moete nie op de eerste drie rijen gaon zitte schrijven want daar worden de spelers zenuwachtig van." Ik geloof er niks van en pik d'n tweede rij in het midden, mooi van voren. Met een kort muziekske van carnavalsclub 'Meepesant', nodigt directeur van Verkadefabriek Jan van de Putten, burgemeester Mikkers uit voor de opening. Hij onthult het naambord van de straat waar het tafereel zich afspeelt: Madam Marie Curiestraat.

Herkenbaar geloofwaardig
Dan gaat het los, ineens veel reuring als van de familie Daemen en familie Van de Kersselaar de straat deelgenoot maakt van hun wel en wee. Alles wordt in alle openheid met elkaar gedeeld. Knetterende scenes spelen zich af tussen moeder Heleen en zwangere dochter Cheyenne, humoristische stukken tussen opa Jan en opa hypochonder Sjef. Maar ook de traan bij het afscheid van oma Marie begeleidt door Meepesant en het lied 'Ooit'. En dit alles mooi, herkenbaar en geloofwaardig uitgebeeld met een echt, verrassend decor en een typisch slot als na de dood op een hilarische wijze de geboorte wordt aangekondigd eindigend in een heus buurtfeest met volkszanger Kees van Laar waarbij de 'overburen' graag worden uitgenodigd.

'Meer in't vat'
Typische Bosschenaar regisseur Vincent van den Elshout: "Dit zijn de verhalen van de wijk uitgebeeld door mensen van de straat. Dit succes maakt mij blij en er zit nog meer in't vat. Den Bosch wordt 5 jaar onder curatele gesteld met alles wat den Bosch eigen maakt, zoals verhalen over immigranten, anders geaarden, de jeugd en de toekomst en in 2023 het slot met "Gij" een hulde aan de derde leeftijd in de stad. Ik tik de makkelijk benaderbare burgemeester aan of hem dit volksgebeuren goed is bevallen? Jack Mikkers: "Jazeker, ik vond het warm, menselijk, eerlijk én heb het goed verstaan. Ik kom wel uit Heeze maar heb ook in Den Bosch gestudeerd, vandaar."

Meer berichten