Met een nagebouwde straat komt de onvervalste volksbuurt tot leven achter de Verkadefabriek. De toeschouwers zijn dus 'de overburen'.
Met een nagebouwde straat komt de onvervalste volksbuurt tot leven achter de Verkadefabriek. De toeschouwers zijn dus 'de overburen'. (Foto: Marc van Doornewaard)

'Wij' houdt Den Bosch een spiegel voor

  Cultuur

DEN BOSCH - Het affiche is duidelijk. Den Bosch krijgt de komende jaren de spiegel voorgehouden. Als eerste van een soort vijfluik gaat het vizier op de Bossche volkswijk. "Wij" 'een ode aan de Bossche Volkswijk', is een kijk in de tijdsgeest van open deuren, partytentje met stoeltjes naast de voordeur, het touwtje uit de brievenbus, de straat waar het verhaal van families gemeenschappelijk is, maar ook waar men niet zonder elkaar kan. Op het terrein achter de Verkadefabriek wordt de straat opgebouwd waar de verhalen realiteit worden. Aan de overkant de bezoekers die op de tribune fungeren als overburen.

Door Ad Pijnenburg

Een kolfje naar zijn hand voor regisseur Vincent van den Elshout, die met zijn zomerse openluchtvoorstelling samenwerkt met Verkadefabriek en met Paleis voor Volksvlijt 'een stichting met als doel het klimaat voor (podium-)kunsten in de regio Den Bosch te stimuleren'. Van den Elshout: "Mijn fascinatie voor volkscultuur? Kijk, ik ben theatermaker, een verhalenverteller en waar vind je de echte verhalen, juist, op straat in de wijk. Dit zijn eigenlijk stukken van het volk. Ik werd gepassioneerd tijdens mijn tijd bij 'De Vieze Gasten' in Gent, een broedplaats van artistiekelingen werkend aan sociaal-artistieke projecten in buurt de Brugse Poort."

Bekvechterij
Buiten achter de Verkadefabriek, het terrein van opvoering, wordt getimmerd, gemetseld en gelast aan een heuse straat met rijtjeshuizen, herkenbaar en in goede handen bij decorontwerper Henk van der Maazen. In de Verkadefabriek is de repetitie van 'Wij' volop bezig. Ik beland in een drukke straat, vanuit de voordeuren schalt Radio Mexico met Django. Er speelt een scène, waar zwangere inwonende dochter Cheyenne met haar moeder, een keiharde bekvechterij heeft over de inwoning terwijl gelijktijdig duidelijk wordt wie de echte vader gaat worden: grote mislukkeling Kevin! De rillingen lopen me over de rug, zo echt.

Harde scènes
Jan Roosen (ex-kleinkeinder) speelt Sjef: "Ja, hier spelen wijkbewoners, echter kan het niet. Deze scène speelt herkenbare drama, maar er zijn ook vele komische momenten, een soort Coronation Street. Ik ben niet zo bekend met langere theaterrollen. Bij de Kleinkeinder was het kort en vooral komisch, en in dit theaterstuk komen ook zeer harde scènes voor. Op mijn leeftijd ga ik dat toch voelen."

Toekomstplannen
Vincent onthult de plannen voor komende jaren: "Dit jaar dus "Wij" (de Bosschenaren). Dan volgen "Zij" (Bossche emigranten); "Ons" (anders geaarde); "Hun" (de toekomst) en "Gij" (ouwerwets en op leeftijd). Burgemeester Mikkers opent woensdag de 26 juni de voorstelling, maar ook hem wacht een verrassing!" Pr-man Marc Doornewaard meldt, dat de eerste twee dagen zijn uitverkocht met dank aan onze wijkgenoten.

'Wij', ode aan de Bossche volkswijk is van woensdag 26 tot en met zondag 30 juni en van woensdag 3 juli tot en met zondag 7 juli te zien bij de Verkadefabriek. Een toegangskaart kost 23,50 euro.

Meer berichten