La Comparsa en Jan de Hont, een twee-eenheid

  Cultuur

DEN BOSCH - Den Bosch wacht een muzikale visite van mister Jan de Hont, sologitarist van ZZ en de Maskers, de band, die wordt beschouwd als pionier van de Nederlandse popmuziek. Jan de Hont maakte onder andere van het meer dan 100 jaar oude La Comparsa een evergreen met een hoog bruikbaarheidsgehalte, grijs gespeeld door elke beatband die ertoe doet.

Door Ad Pijnenburg

DEN BOSCH - Bij ZZ en de Maskers speelt met Wally Walschots een bekende muzikale Bosschenaar. Jan de Hont in 1942 in Amsterdam geboren, kreeg op zijn 14e verjaardag een gitaar, een godsgeschenk zou blijken. Samen met broer Herman en Ria Valk heeft Jan zijn eerste optreden op 16-jarige leeftijd, jawel, op een Sinterklaasfeest bij Speeltuinvereniging Frankendaal. 

Na het eerste optreden van Jan de Hont, met broer Herman en Ria Valk op een Sinterklaasfeest bij Speeltuinvereniging Frankendaal, gaat het snel. Bob Bouber richt ZZ en de Maskers op, hier op een foto uit de jaren 60, en vraagt de broers Jan en Hans de Hont erbij. Op 4 augustus 1963 vindt het eerste officiële optreden plaats in het Scheveningse Kurhaus, als voorprogramma in de Chubby Checker-show en breken zij nationaal door met de debuutsingel Dracula na het televisieprogramma van Willem Duys 'Voor de vuist weg'.

Boudewijn de Groot
ZZ en de Maskers speelt voornamelijk Nederlandse rock met nummers als Ik heb genoeg van jou en Trek het je niet aan. Jan maakt een opname van La Comparsa, een gitaarversie van een compositie voor piano van Ernesto Lecuona. Een emotionele topper zou blijken die zelfs nog in 2014 de 2e plaats in de Evergreen Top 100 bereikt. Evenzo populair is zijn versie Till en andere zoals Tamara, Spanish Tears etc. ZZ en de Maskers spelen later nog samen met Freek de Jonge en Bram Vermeulen in 'Neerlands Hoop Expres' en begeleidden 12 jaar lang Boudewijn de Groot.

Met grote passie
Bosschenaar Wally Walschots: "Jan de Hont belde mij in 2017 of ik op basgitaar zijn band wilde versterken. Tegen zo'n grootheid zeg je geen nee. Zijn manier van gitaarspelen, je voelt de emotie bij elke aangeslagen noot. La Comparsa ontroert vele fans tot tranen. Jan is nog mateloos populair. Fans komen uit alle windstreken. Zo'n 10 tot 12 keer per jaar spelen wij Jan's eigen repertoire of iets van zijn jeugdmaatje Jan Akkerman. Hoewel niet meer de jongste, speelt Jan zijn optredens nog met grote passie. Fijn dat we dat in Rosmalen kunnen laten zien."

Als 'Pioniers Van De Nederpop' verscheen in september 2016 de biografie 'Jan de Hont Gitarist' die in een bomvol Museum RocArt door Johan Derksen werd gepresenteerd.

Samen met formatie 'The Rocking Navigators' en Ad Swart 'Tribute To Roy Orbinson' gaat op zondagmiddag 26 mei bij de Kentering in Rosmalen het dak eraf. De aanvang van het optreden is om 14.30 uur. Entree kost 8 euro.

Meer berichten