Twee van de twaalf schilderijen, waarop Eveline van de Griend zich als een moderne Jeroen Bosch laat zien. Met symbolische verwijzingen naar onder andere niet-westerse kunst. Foto: Matias N. Franco
Twee van de twaalf schilderijen, waarop Eveline van de Griend zich als een moderne Jeroen Bosch laat zien. Met symbolische verwijzingen naar onder andere niet-westerse kunst. Foto: Matias N. Franco (Foto: )

In de sporen van Bosch; record voor Museum Slager

  Cultuur

DEN BOSCH - De solo-expo 'Reincarnation of Hieronymus Bosch' bij Museum Slager is sinds vorige week de meest succesvolle tentoonstelling van het Bossche museum. De expositie met werk van Eveline van de Griend overtreft al in de eerste maand het vorige record, gevestigd door de expo van Anton Heyboer in 2015.

In de solo-expositie Reincarnation of Hieronymus Bosch zet kunstenares Eveline van de Griend de schilder Jeroen Bosch centraal als beginpunt. De expositie is voor het eerst is zijn geheel te zien in Nederland. Twaalf muurgrote olieverfschilderijen met caleidoscopische panorama's van mensen, dieren en objecten, aangevuld met grote sculpturen van hoofden die voor de oplettende kijker ook in de doeken opduiken.

Vertaald naar deze tijd
Eveline van de Griend: "De schilderijen en sculpturen verbeelden de huidige communicatie tussen mensen en de stortvloed aan social media beelden die in een split second aan ons voorbijflitsen." Het werk van de schilder Jeroen Bosch heeft Van de Griend geïnspireerd om kunstenaar te worden: "Bosch was een vertaler van zijn tijd, dat heb ik ook, maar dan vertaald naar deze tijd met mijn blik op de wereld."

Internationaal opgegroeid
De expositie laat een duidelijke verwijzing naar renaissanceschilders zoals Jeroen Bosch, maar ook naar het surrealisme van de twintigste eeuw en de hedendaagse pop- en filmcultuur. De schilderijen zijn verweven met symboliek en onderstrepen de band van Van de Griend met niet-westerse kunst. Van de Griend groeide op in Nederland, Engeland en Rusland en bracht een groot deel van haar kindertijd door in Afrika. Die landen en de vele reizen hebben haar beeldvorming en waarneming op de wereld gevormd.

De expositie van Eveline van de Griend is nog tot en met zondag 7 april te zien bij Museum Slager. Dat museum aan de Choorstraat 8 is van dinsdag tot en met vrijdag open tussen 11.00 en 17.00 uur en zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Meer berichten