Foto: Marcel Dingemans

Hemelse muziek, Coro di Cielo ontroert

  Cultuur

DEN BOSCH - Eens per jaar brengt projectkoor 'Coro di Cielo' een concert van, wat wordt genoemd, gewijde muziek'. Onder leiding van dirigent Annemieke Kamphuis wordt zondag 24 maart Otce Nás van de Tsjechische componist Leoš Janácek uitgevoerd en van Gioacchino Rossini het speciale Petite Messe Solennelle.

Door Ad Pijnenburg

Koorlid Ernie Geraets: "Coro di Cielo is een ambitieus en enthousiast projectkoor en brengt met het thema 'Harmonium krijgt vleugel(s)' alweer haar zesde uitvoering. Ons projectkoor heeft geen vaste leden. Eens per jaar zoeken wij koorleden bijeen en wordt voor een commissie een zangtest gedaan." Koorlid Ymke Lijster: "Onze 50 koorleden komen uit Den Bosch en Tilburg. Ze zijn meestal ervaren en krijgen het oefenmateriaal mee naar huis om zelfstandig te studeren. De repetities zijn vanaf januari t/m maart en na de uitvoering stopt het koor."

Bijbel als oorsprong
Gewijde muziek is in basis kerkmuziek gebruikt in kerkelijke liturgie. Omdat de teksten veelal uit het middeleeuwse Gregoriaans zijn opgetekend, krijgen koorleden de oefenstof vaak in fonetisch schrift aangereikt. De gezangen zijn volgens vaste regels en gebonden aan de tijd. De componisten waren meest nog priesters zoals Gregorio Allegri en Antonio Vivaldi. Gewijde muziek breidt zich tegenwoordig uit met symfonische muziek, gospels en andere koormuziek maar altijd met de Bijbel als oorsprong.

Depressief
Componist Leoš Janácek, geboren in een dorp ten oosten van Moravie, studeerde onder andere in Praag en Wenen. Zijn ongelukkig huwelijk had een depressieve invloed op zijn werk. Als hij later hertrouwd leeft hij op en bevat zijn werk meer frisheid, inventiviteit en energie. Zijn Otce Nás is krachtige muziek gekruid met allerlei authentieke melodieën en eigenzinnige samenklanken.

Verassing
De in Pasaro geboren Italiaanse Ciachino Rossini, componeerde meer dan veertig opera's waarvan Barbier van Sevilla wel de grappigste en meest virtuoze. Het geestelijk werk van Petite Messe Solennelle was een complete verrassing. Het geestelijk werk van Petite Messe Solennelle was een complete verrassing. Gecomponeerd voor een 12-koppig koor, 4 solisten, twee piano's en een harmonium, had het niets gemeen met de oude liturgische muziek, maar werd wel een groot succes.

Musici
Bij de zesde uitvoering van Coro di Cielo staat het Harmonium centraal en bespeeld door Dirk Luijmes. Hij wordt gezien als beste harmoniumspeler ter wereld en won diverse internationale prijzen waaronder. Luijmes wordt ondersteund door pianist Toon Bierman en het solistenkwartet met sopraan Kyra van Camerijk, alt Lucie van Ree, tenor Nick van Kuipers en Bas Jop van Gennip. Uitvoering 'Harmonium krijgt vleugel(s)' wordt door alleskunner dirigent Annemieke Kamphuis geleid.

Coro di Cielo brengt het thema 'Harmonium krijgt vleugel(s) zondag 24 maart om 14.30 uur in de Grote Kerk. De toegang kost 15 euro.

Meer berichten