Fragment van 'This One' door Caren van Herwaarden. Een ruimtelijke collage op papier, oude lakens, stijfsel en gouache op papier. Het Noordbabants Museum brengt haar werk 'samen' met dat van Leon Adriaans.
Fragment van 'This One' door Caren van Herwaarden. Een ruimtelijke collage op papier, oude lakens, stijfsel en gouache op papier. Het Noordbabants Museum brengt haar werk 'samen' met dat van Leon Adriaans. (Foto: )

Surrealistisch werk van Dalí en Magritte in Den Bosch te zien

  Cultuur

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum start 2019 met een wisseling van de presentatie moderne en hedendaagse kunst. Op de begane grond van het voormalige gouvernementspaleis worden tot de zomer surrealistische topstukken van onder andere Salvador Dali, René Magritte en Man Ray getoond. Daarnaast is een kleine duopresentatie van Leon Adriaans en Caren van Herwaarden te zien.

De verzameling moderne en hedendaagse kunst van Het Noordbrabants Museum omvat een mix van schilderijen, foto's en sculpturen werk van Brabantse kunstenaars met een internationaal oeuvre zoals Mark Manders, Maria Roozen en Eelco Brand. Een deel van de presentatie wordt ieder half jaar gewisseld en aangevuld met werk van kunstenaars en verzamelaars.

Surrealistische topstukken
Uniek zijn de surrealistische topstukken uit een Brabantse privéverzameling die het komende half jaar te zien zijn: een metronoom van Salvador Dali, een met wolken beschilderd object van René Magritte, fotowerk van Man Ray, een frottage van Max Ernst en een werk met echte kogelgaten van Pyke Koch.

De surrealisten wilden met hun kunst de maatschappij veranderen, door mensen te bevrijden van de dwang van de logica en de rede. Ze schilderden absurde taferelen en vormen en verenigden vreemde objecten met elkaar. Hierdoor overbrugden zij de grenzen tussen de uiterlijke wereld en de wereld van de psyche en de verbeelding.

Adriaans en Van Herwaarden
Het museum vernieuwt zijn presentatie hedendaagse kunst elke zes maanden. Daarbij worden werken uit2 de eigen collectie samengebracht met ander werk van die kunstenaar of met werk van een verwante kunstenaar. Na een eerdere opstelling met werk van JCJ Vanderheyden en Koen Delaere gaan nu Leon Adriaans en Caren van Herwaarden in dialoog.

Leon Adriaans en Caren van Herwaarden hebben nooit samengewerkt, maar delen in hun werk een zelfde thematiek. De onderwerpen zijn aards: man, vrouw, dier, de aarde en de liefde voor het Brabantse land. Wat hen beiden verenigt, is hun zoektocht naar het innerlijk van de mens. Adriaans probeerde de ziel van de mens te schilderen. In de kunst van Van Herwaarden wordt de menselijke figuur verknipt, vervormd en gekneed. Ze zit letterlijk op en onder de huid van de mens. Zelf omschrijft ze haar werk als een oproep tegen onverschilligheid.

Het Noordbrabants Museum aan de Verwersstraat 41 is open op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang kost 15 euro, kinderen van 4 tot en met 17 jaar gaan gratis naar binnen.

Meer berichten