De ijsbeer is het lievelingsdier van Van Passel, die tijdens zijn reizen alleen maar dieren en natuur fotografeert. Foto: Wim van Passel.
De ijsbeer is het lievelingsdier van Van Passel, die tijdens zijn reizen alleen maar dieren en natuur fotografeert. Foto: Wim van Passel. (Foto: Wim van Passel)

Poolexpositie van Vughtenaar Wim laat ijzige beelden zien

  Cultuur

VUGHT - Maar liefst negenendertig keer reisde de Vughtse fotograaf Wim van Passel af naar de poolgebieden. Het Vughts Museum presenteert nu een selectie van zijn werk in de tentoonstelling 'Oogverblindende oorsprong'.

Door Lisette Broess-Croonen

"Ik maak hele mooi foto's, maar het mooie komt niet van mijzelf. Ik druk slechts op het knopje." Van Passel raakt iedere keer weer onder de indruk van de schoonheid van de poolgebieden. "Wij mensen vinden onszelf de kroon op de schepping, maar dáár leer je wel anders. De eerste keer dat ik naar Antarctica ging, dacht ik dat ik naar het einde van de wereld ging, maar het bleek juist het begin van de wereld te zijn. Je kijkt daar verder dan de horizon en ziet meer dan wat je zintuigen waarnemen. De immense schoonheid vloeit daar ook moeiteloos ineen met wat wij als onmenselijk wreed noemen. Deze paradox van de oernatuur is voor mij een constante bron van inspiratie."

'Minder warm en druk'
De fascinatie voor de poolgebieden is bij toeval tot stand gekomen. "Ik heb vijfendertig jaar een commercieel fotobedrijf gehad. Met mijn gezin maakte ik elke vijf jaar een grote reis. Toen we weer een bestemming moesten kiezen, zei mijn vrouw 'als het maar minder druk en warm is dan in Egypte'. Dat is met Antarctica wel goed gekomen. Inmiddels zijn we al eenendertig keer op de Noordpool geweest en acht keer op Antarctica. De eerste keer was het op eigen kosten, daarna werden we steeds uitgenodigd."

Bevoorrecht mens
"Het commerciële bedrijf heb ik inmiddels twintig jaar geleden vaarwel gezegd. De foto's die ik nu van alle natuurreizen maak, zijn strikt niet-commercieel. Ik stel de foto's gratis beschikbaar aan de Wereld Natuur Fonds Beeldbank en in ruil daarvoor wordt ik in staat gesteld om deze reizen te maken. Het leerproces tijdens de eerste vijftig levensjaren vallen in het niet bij hetgeen ik de laatste twintig jaar mocht leren. Ik ben echt een bevoorrecht mens. Ik heb geen oorlog, armoede en honger gekend en al mijn dromen zijn uitgekomen."

'De natuur redt zich wel'
De reizen maakt hij standaard met zijn vrouw, die ook fotografeert. "Zij fotografeert cultuur en mensen. Dat kan ik niet en daar houd ik ook niet zoveel van. Ik houd van landschappen en dieren. Zij maken mooi duidelijk hoe het leven gedefinieerd is. Ze laten een enorme diversiteit zien en laten tevens zien dat wij echt niet de kroon van de schepping zijn. Sterker nog; de mens is de grootste bedreiging van deze planeet. Maar ik geloof niet dat mensen de planeet helemaal zullen verwoesten. De mens verwoest zichzelf, de natuur redt zich wel."

De expositie is nog tot eind februari te zien in het Vughts Museum.

Meer berichten