In het seizoen 1918-1919 verandert de naam van BVV NOAD in BVV om verwarring met het Tilburgse NOAD, dat in dezelfde klasse uitkwam, te voorkomen.
In het seizoen 1918-1919 verandert de naam van BVV NOAD in BVV om verwarring met het Tilburgse NOAD, dat in dezelfde klasse uitkwam, te voorkomen. (Foto: )

BVV blijft behouden

  Cultuur

DEN BOSCH  - Jan van Mil, inmiddels al weer 72 lid van voetbalclub BVV, legde gedurende zijn verenigingsleven een rijke verzameling aan van foto's, affiches en andere attributen die typisch bij een voetbalclub horen. Die verzameling vormt het uitgangspunt van de tentoonstelling die sinds vrijdag 7 december in het clubhuis van het BVV/Timmermans Infracomplex te zien is.

Daarnaast gaven Henk Mees, sportjournalist en Frans van Gaal, ondernemer in geschiedenis tips. BVV-lid Cor Verel is met Verel Interieurbouw verantwoordelijk voor de opbouw van de tentoonstelling. Jan van Mil over zijn beweegredenen: "BVV is een club met een rijke historie en bestaat 112 jaar. De club laat vanaf 1906 de Bossche arbeider voetballen. Iedereen is welkom: katholiek, protestant, jood, communist. De club wilde wel presteren. Ik ben de club altijd trouw gebleven in goede en minder goede tijden. Met deze tentoonstelling wil ik laten zien dat BVV behouden moet blijven".

In de jaren '30 trekt BVV een Engelse trainer aan, Charles Jackson. De club voert een nieuw spelsysteem in met een stopperspil. In 1938 betaalt het bestuur de spelers voor geleverde prestaties. Iedereen blij, behalve de voetbalbond, BVV krijgt straf. Zo gaat dat als je iets nieuws uitprobeert.

In 1948 wordt BVV landskampioen op Heidelust in Vught. Burgemeester Loeff haalt de Bossche rood-zwarten naar Den Bosch. In de jaren 50 levert BVV diverse Oranjekandidaten zoals keeper Dré Saris, Kees Krijgh, Piet van Overbeek en Max van Beurden. Daarna gaat het fout, onder meer door een omkoopschandaal in 1956. Ook dat hoort bij voetbalgeschiedenis.

Naar de amateurs
In 1965 levert BVV haar beste spelers in bij het dan nieuwe FC Den Bosch en trekt zelf het amateurkleed aan. De club blijft spraakmakend en wordt zelfs bijna landskampioen bij de amateurs. Henny Spierings groeit uit tot de beste amateurkeeper van het land. BVV brengt talenten tot ontwikkeling zoals Eef Mulders, Kees Krijgh jr., Arnold Scholten en Fred van der Hoorn.

Vandaag de dag knokt BVV Timmermans Infra zich weer omhoog vanuit de derde klasse amateurs. Als oude stadsclub zit BVV zelfs in de hoek waar de klappen vallen. Met stadsclubs OSC '45, TGG en CHC is ze voetbalclub-met-een-flinke-rugzak. De tentoonstelling wil daarom ook laten zien dat BVV/ Timmermans Infra als 'voetbalerfgoed' behouden moet blijven.

Maatschappelijke rol
De opening van expositie is vrijdag 7 december verricht door Paul Kagie, voormalig wethouder van Den Bosch en nu fractievoorzitter van Leefbaar 's-Hertogenbosch. Kagie is een betrokken voetballiefhebber en al jaren ambassadeur van het Bossche amateurvoetbal. Zijn zoon Thomas voetbalt bij BVV. Tijdens de opening legde Paul Kagie de nadruk op de maatschappelijke betekenis van 'volksclubs' als BVV. Daarmee blikt de permanente expositie niet alleen terug, maar kijkt de tentoonstelling ook vooruit.

www.bvvdenbosch.nl

Meer berichten