Oscar Kocken (links) en Lucas De Man sluiten hun afscheidstournee af bij de Verkadefabriek in Den Bosch, met spelers van het eerste uur. Die zijn weliswaar 10 jaar ouder, maar kwieker dan ooit.
Oscar Kocken (links) en Lucas De Man sluiten hun afscheidstournee af bij de Verkadefabriek in Den Bosch, met spelers van het eerste uur. Die zijn weliswaar 10 jaar ouder, maar kwieker dan ooit. (Foto: PHILE DEPREZ)

Doek valt voor Bejaarden en Begeerte

  Cultuur

DEN BOSCH - Oud-Stadskunstenaar van Den Bosch Lucas De Man maakt na 10 jaar een einde aan de voorstelling Bejaarden & Begeerte, die hij samen met Oscar Kocken op de planken zette. Het eerbetoon aan liefde op latere leeftijd eindigt vrijdag 7 en zaterdag 8 december met een finale bij de Verkadefabriek. De Grande dame van de Nederlandse talkshow Catherine Keyl is er vrijdag bij voor een afsluitend nagesprek over verjonging van de ouderen en de maatschappelijke gevolgen daarvan.

Geïnspireerd door hun eigen opa's die op hoge leeftijd opnieuw verliefd raakten, ontstond in 2008 het plan, in 2009 was de première en sindsdien speelden theatermaker en presentator Lucas De Man (1982) en schrijver Oscar Kocken (1983) Bejaarden & Begeerte door heel Nederland en Vlaanderen. Meer dan 25.000 ouderen én hun (klein)kinderen zagen de voorstelling. Nu, een decennium en ruim 250 voorstellingen later is het tijd voor een slottournee. Dé voorstelling over liefde op latere leeftijd, de geheime verlangens en eeuwige taboes stopt.

65-plusser is actief
Jarenlang deden Lucas en Oscar onderzoek met psychologen, seksuologen, activiteitenbegeleiders, de ouderen zelf en het publiek. Na 10 jaar wordt het land nu nog eenmaal doorkruist, samen met de drie zangeressen (75+) van het eerste uur. Allemaal een decennium ouder, maar uitgerekend zij die officieel bejaard heten zijn kwieker dan ooit. De makers Kocken en De Man hebben hun publiek zien veranderen en merken dat de 65-plusser van nu een heel andere 65-plusser is dan die van tien jaar geleden. De 65-plusser van nu is actief, onderneemt van alles en staat ook heel anders in het leven.

Tijd voor taboes
De Dikke van Dale is helder: vanaf 65 jaar ben je officieel bejaard. Daar waren altijd al vraagtekens bij te zetten, maar nu eens te meer. Toen Bejaarden & Begeerte begon, vormden de 65-plussers het laatste staartje van een generatie die opgroeide vóór de seksuele revolutie. Een tijd vol taboes, onwetendheid, angst en een ferme druk vanuit de kerk, die ook op de oude dag nog altijd zijn weerslag had. Terwijl de mondige, nieuwe generatie ouderen het podium claimt, dreigen de belangen van de nóg oudere generatie onder te sneeuwen. Daarom pakken Kocken en De Man en hun zangeressen nog één keer uit met een flink offensief. Met humor, respect en de boodschap: heb lief en lééf! Opdat alle ouderen die de voorstelling vooralsnog niet zagen nog één keer het podium krijgen om hún verhaal te vertellen.

Amoureuze herinneringen
Het theater-project Bejaarden & Begeerte gaat over mensen die zich niet neerleggen bij hun leeftijd of het oordeel van de maatschappij. Bejaarden & Begeerte is een openhartige voorstelling over liefde en verlangen op de oude dag. Met verhalen en muziek halen Kocken en De Man samen met hun zangeres(sen) herinneringen op aan het amoureuze leven van lang geleden, het flirten in de dansscholen, de onwetendheid, de macht van de kerk en alle taboes. Bovendien bespreken zij wat er zoveel jaren later voor de ouderen is veranderd: vroeger moesten ze hun liefdesleven geheimhouden voor hun ouders, nu voor hun kinderen. Met al deze verhalen maakten Kocken & De Man de voorstelling Bejaarden & Begeerte, waarin zij laten zien dat het bloed bij ouderen heus nog stroomt. Bejaarden & Begeerte na 10 jaar prikkelt nog om lief te hebben, om te leven.

Meer berichten