De tentoonstelling 'Jan Sluijters. De wilde jaren' is van 17 november tot en met 7 april te zien in Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch.
De tentoonstelling 'Jan Sluijters. De wilde jaren' is van 17 november tot en met 7 april te zien in Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. (Foto: )

Expo: De wilde jaren van Jan Sluijters

  Cultuur

DEN BOSCH - De tentoonstelling 'Jan Sluijters. De wilde jaren', die sinds zaterdag 17 november tot en met zondag 7 april te zien is in Het Noordbrabants Museum is de eerste expositie die de focus legt op het vroege werk van Jan Sluijters (1881-1957). Het laat zien hoe hij zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. Typerend voor Sluijters in deze periode is dat hij verschillende moderne kunststromingen verkende. In deze wilde, experimentele fase, staat de kracht van kleur in zijn schilderijen centraal.

Sluijters verbleef in 1906 een paar maanden in Parijs, destijds de hoofdstad van de moderne kunst. De expositie in Het Noordbrabants Museum toont hoe Sluijters daar in aanraking kwam met het fauvisme. Doordat hij die moderne en wilde invloeden in zijn schilderijen opnam, verloor hij zijn Prix de Rome studiebeurs. In Nederland verwerkte hij zijn Parijse ervaringen en gaf daarmee een impuls aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. Samen met Piet Mondriaan en Leo Gestel vormde hij de voorhoede van het zinderende luminisme. Na een nieuw bezoek aan Parijs in 1911 volgde een productieve periode waarin hij experimenteerde met het kubisme. Vanaf 1914 zou Sluijters de avant-garde en het experiment gaandeweg achter zich laten.

Kleurrijk werk
Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee plaatst het zijn vroege werk in de context van de nationale en internationale moderne kunst. Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Behalve zijn werk wordt ook Sluijters' leven belicht: wie was deze man die aan het begin van de twintigste eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette?

Zelden te zien
Naast bruiklenen van diverse musea, komt een groot aantal werken van Sluijters uit particulier bezit; enkele daarvan zijn zelden voor het publiek te zien geweest. In de tentoonstelling zijn ongeveer 75 werken te zien in drie zalen in het museum.

Kernkunstenaar
Jan Sluijters is geboren en getogen in Den Bosch en zette daar zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. Het Noordbrabants Museum heeft een van de grootste collecties werken van Sluijters. In de recent vernieuwde presentatie van de moderne kunstcollectie heeft deze verzameling werken een prominente plaats gekregen, in de paleiszalen van het museum. Samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh is Jan Sluijters een van de drie kernkunstenaars van Het Noordbrabants Museum. Brabant is de bakermat van Jan Sluijters, Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh. In het tentoonstellingsprogramma staan Bosch, Van Gogh en Sluijters met regelmaat centraal.

Catalogus en audiotour
De catalogus bij deze tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij WBOOKS. Het is een rijk geïllustreerde publicatie met teksten van Helewise Berger, Karlijn de Jong, Anita Hopmans en Wietse Coppes.

Meer berichten