Jan van den Berg beleeft op tachtigjarige leeftijd een bijzondere primeur. Zijn zwart-wit tekeningen van Den Bosch worden voor het eerst geëxposeerd. Ze zijn te zien in Visio Vlasborch in Vught.
Jan van den Berg beleeft op tachtigjarige leeftijd een bijzondere primeur. Zijn zwart-wit tekeningen van Den Bosch worden voor het eerst geëxposeerd. Ze zijn te zien in Visio Vlasborch in Vught. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Eerste expositie van tekeningen van tachtigjarige Bosschenaar

  Cultuur

VUGHT - Op tachtigjarige leeftijd je eerste expositie hebben. Het overkwam Jan van den Berg, wiens tekeningen van met name de Bossche binnenstad, te zien zijn in Visio Vlasborch in Vught.

Door Lisette Broess-Croonen

Van den Berg begon al vroeg met tekenen en besteedde vele uren aan zijn hobby. "Toen ik jong was tekende ik advertenties voor mijn zwagers zaak aan de Postelstraat. In die tijd waren de krantenadvertenties nog met de hand getekend. Ook voor mijn eigen baas, Remmington, maakte ik tekeningen. Zo maakte ik eens per maand een prijsvraag waarbij ik spreekwoorden tekende, die de werknemers dan moesten raden. Privé verstuur ik al twintig jaar onze kerstkaarten, waarbij ik gemaakte tekeningen gebruik. Maar het leukste vind ik het om tekeningen van de Bossche binnenstad te maken."

Iedereen kent hem
Het liefst tekent hij Den Bosch in vervlogen tijden. Daarvoor gebruikt hij foto's als voorbeeld, maar ook neemt de Bosschenaar altijd een paar keer ter plekke nog een kijkje. "Ik ben een perfectionist, alles moet tot in detail kloppen." Hoewel hij bij het grote publiek niet bekend is, hebben de meeste Bosschenaren al eens een tekening van Van den Berg in handen gehad. "Vijfentwintig jaar geleden is mij gevraagd om ontwerpen te maken voor de doos en enkele wikkels van de 'Echte Bossche Koek'. Die tekeningen worden nog steeds gebruikt."

Jos tipt Jan
Al die tijd deed de Bosschenaar, geboren in de Visstraat, verder niets met zijn tekeningen. Tot zijn vriend Jos van der Zee een expositie had in de Vlasborch. "Ze vroegen of mijn werken langer mochten blijven hangen, omdat ze nog niemand anders hadden voor een nieuwe expositie. Toen heb ik Jan voorgedragen. Ze waren meteen enthousiast en zo heeft hij op zijn tachtigste alsnog zijn eerste expositie."

Zwart-wit zwart omlijst
Tekenen lukt ondertussen niet meer vanwege gezondheidsproblemen, maar Van den Berg vindt het geweldig dat zijn tekeningen nu geëxposeerd zijn. "Toen ze zeiden dat ik mocht exposeren, hebben we snel lijsten gekocht. Zwarte lijsten, want daarin komen de zwart-wit tekeningen het beste uit. Bij de officiële opening waren onder andere vrienden uit België overgekomen en de Vlasborch had er een hele sfeervolle bedoening van gemaakt. Het is mooi om te zien hoe mensen naar je tekeningen kijken en er ook vragen over stellen. Ik vind het geweldig om dit nu nog mee te maken."

De tekeningen van Bosschenaar Jan van den Berg zijn nog tot en met 6 januari te zien bij Visio Vlasborch aan de Vlasmeersestraat in Vught. "En we zijn in gesprek met Perron-3 in Rosmalen om de expositie ook te tonen. Ook de Annenborch heeft al interesse getoond."

Meer berichten