FOH speelt Cavaleria Rusticana zondag 25 om 15.00 en 20.00 uur in de Grote Kerk. Voor de avondvoorstelling zijn nog kaarten à 20 euro te koop via fohsite.nl, info@bosscheopera.nl of aan de kassa.
FOH speelt Cavaleria Rusticana zondag 25 om 15.00 en 20.00 uur in de Grote Kerk. Voor de avondvoorstelling zijn nog kaarten à 20 euro te koop via fohsite.nl, info@bosscheopera.nl of aan de kassa. (Foto: Henny Gieles)

Siciliaanse tragiek in de Grote Kerk

  Cultuur

DEN BOSCH - De Vereniging Bossche Opera (VBO) brengt op 25 november in samenwerking met het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch (FOH), het koor van de Bredase Opera en vijf professionele solisten Pietro Mascagni's indrukwekkende opera Cavaleria Rusticana.

Door Ad Pijnenburg

Als even indrukwekkend is de uitvoering van deze volledige opera door honderd koorleden en zestig musici. Een grote opgave voor Dirigent Lex Bergink, maar Bergink heeft al grotere uitvoeringen op zijn palmares zoals, alweer enige jaren geleden, de uitvoering in de Max Schmeling Halle in Berlijn voor zo'n 5.000 bezoekers of het indrukwekkende Carmina Burana in St. Petersburg. FOH, opgericht in 1958, viert dit jaar haar 60-jarig bestaan met diverse bijzondere concerten, onder andere in Praag.

Delen met Puccini
Componist Pietro Mascagni werd op 1863 geboren in Livorno als de zoon van een eenvoudige bakker. Al op jonge leeftijd bleek zijn groot talent voor muziek. Met financiële steun mocht hij naar het Conservatoriums in Milaan. Daar deelde hij een kamer met Giacomo Puccini. Zij kochten uit geldnood samen voor studie partituren van andere componisten. Toen Mascagni in 1889 een wedstrijd won voor het componeren van een eenakter werd hij met zijn Cavaleria Rusticana in slechts 1 jaar wereldberoemd.

Het verhaal
Cavaleria Rusticana speelt zich af rond Pasen in een boerendorp op Sicilië waar de jonge boer Turiddu en het boerenmeisje Lola verliefd zijn. Als de jonge boer terugkomt uit het leger is Lola getrouwd met voerman Alfio. Turiddu legt het dan aan met een ander meisje. Als de liefde tussen Lola en Turiddu opnieuw opbloeit ontstaan er ontwikkelingen met dramatische gevolgen. De vijf professionele solisten verbeelden de ontwikkelingen tussen de hoofdpersonen: de coloratuursopraan Marene Elgershuizen als Santuzza, de Belgische tenor Ingmar Ruttens, als Turiddu, de bariton Martijn Sanders, als Alfio, de alt Myra Kroese, als mamma Lucia en de mezzosopraan Veerle Sanders, als Lola vertolken de hoofdrollen in dit drama.

Lange staat van dienst
De honderd koorleden op de achtergrond vertolken de rol van het volk dat naar de kerk gaat en na de mis het glas heft op Pasen. De uitvoerende koren hebben allen een lange staat van dienst. De organiserende Vereniging Bossche Opera (VBO) bestaat 50 jaar en heeft met haar vijftig zingende leden vele concerten en volle opera's uitgevoerd. De laatste jaren heeft VBO eigen producties gecreëerd op basis van bekende opera-aria's en koorwerken.

De 60 leden tellende Bredase Opera opgericht in 1954 vierde haar 60-jarig bestaan in 2014 gevierd met de scenische uitvoering van Aida van Verdi in de grote zaal van het Chassé Theater in Breda. Al deze zangers en zestig musici brengen op deze manier het publiek een prachtige muzikale middag of avond.

FOH speelt Cavaleria Rusticana zondag 25 om 15.00 en 20.00 uur in de Grote Kerk. Voor de avondvoorstelling zijn nog kaarten à 20 euro te koop via fohsite.nl, info@bosscheopera.nl of aan de kassa.

Meer berichten