Vorig jaar speelde Operette Rosmalen 'Eine Nacht in Venedig'. "Misschien wel de mooiste tot nu toe", blikt voorzitter Karin Schenk terug. " Alles klopte, het decor, orkest, kleding en bezetting."
Vorig jaar speelde Operette Rosmalen 'Eine Nacht in Venedig'. "Misschien wel de mooiste tot nu toe", blikt voorzitter Karin Schenk terug. " Alles klopte, het decor, orkest, kleding en bezetting." (Foto: )

Operette Rosmalen speelt Gräfin Mariza

  Cultuur

ROSMALEN - Liefhebbers van operettemuziek kunnen hun hartje ophalen. Operette Rosmalen brengt de uitvoering van operette 'Gräfin Mariza' van Emmerich Kálmán. Een ware beleving, met live opzwepende zigeunermuziek en prachtige kostuums aan het romantische hof van de Hongaarse Gravin Mariza. Intriges en hartstocht gaan hand in hand en niets is wat het lijkt.

Door Ad Pijnenburg

Operette Rosmalen weet liefhebbers van deze licht klassieke muziek al jaren te boeien. Piet van der Bruggen al lid vanaf oprichting.: "Wij zijn in 1970 opgericht, geïnspireerd door Jacques Stienstra , die vond dat Rosmalen toe was aan een operettegezelschap."

Voorzitter Karin Schenk en bestuurslid Nico Hendriks: "Vele mooie operettes hebben we sindsdien gespeeld, zoals vorig jaar 'Eine Nacht in Venedig', misschien wel de mooiste tot nu toe. Alles klopte, het decor, orkest, kleding en bezetting."

Het verhaal
Maar met Gravin Mariza durft Operette Rosmalen te wedijveren. Het verhaal speelt kort na de Eerste Wereldoorlog in Hongarije. Graaf Tassilo erft als oudste zoon, de schuldenlast van zijn vader. Hij verbergt deze schande voor zijn familie. Als oplossing, en om een bruidsschat voor zijn zus Lisa te bekostigen, neemt hij onder het pseudoniem Béla Torëk op het slot van Gravin Mariza, die hij nog nooit heeft ontmoet, een baan aan als rentmeester.

Elders weet de welgestelde Gravin Mariza zich door vele aanbidders omringt. Om daarvan af te komen keert zij terug naar haar slot om daar haar verloving in scène te zetten.

Als Gravin Mariza op haar kasteel arriveert ziet Tassilo tot zijn schrik zijn zus Lisa in haar gevolg. Lisa snapt niet waarom haar broer Tassilo onder een pseudoniem op het kasteel is. Dit is het begin van vele onwaarschijnlijke taferelen.

De Cast
De hoofdrollen bij Gravin Mariza worden opnieuw gespeeld door Ruxandra Voda- Van der Plas (Gravin Mariza), Harrie van der Plas (Graaf Tassilo) en Nancy Verschuuren (als zus Lisa). Een sterke bezetting van ervaren spelers op nationale en internationale podia. Met de muzikale begeleiding van Christa Bleeker en onder regie van Astrid Radoes staan de 38 leden van Operette Rosmalen en gasten garant voor een uitmuntende uitvoering.

Nico Hendriks tenslotte: "Elke 2 jaar voeren we een volledige operette op onder leiding van een professioneel orkest en regie. Ook de decors en kostuums worden deels door de leden gemaakt. Wij zijn trots dat we deze prachtige operettes op het podium brengen. We doen dan ook veel aan samenwerking. Als er voorkeur is voor te spelen rollen wordt daar ook rekening mee gehouden. Op basis van de stemmen beslist uiteindelijk de dirigent."

De voorstelling speelt vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november bij Perron-3 in Rosmalen. Meer informatie staat op de website van Operette Rosmalen.

Meer berichten