Foto: Simon Klein

Jubileumexpositie Fotoclub AFC68

  Cultuur

DEN BOSCH - Fotootje schieten, we doen het allemaal. Makkie toch? Echter niet voor de 50 jaar oude Bossche Amateur Fotografen Club 68 (AFC68). Met een jubileumexpositie genaamd 'EXPOSURES AFC68-2018', toont de club haar meest boeiende 150 foto's uit recente jaren en laat ze met die beelden zien dat fotografie méér kan zijn dan een fotootje schieten.

Door Ad Pijnenburg

Guus Haffmans, secretaris van AFC68: "Een makkie? Ja, dat ligt er aan wat je onder fotografie verstaat. Met een betere mobiele telefoon kun je al goede foto's maken. Als je je foto ook een diepere betekenis kunt meegeven, je bedoeling kunt laten uitdragen of als je de kijker met je foto emotioneel kunt raken of boeien, dan bereik je een hoger niveau."

Guus spreekt met passie, soms aangevuld door zijn echtgenote, eveneens lid van AFC68: "Onze leden vragen zich altijd af waarom een foto technisch of artistiek is geslaagd. Het helpt wanneer een fotograaf van standaarden kan afwijken, creativiteit bezit, wil doorgroeien met technologische ontwikkelingen en aandacht heeft voor diversiteit en esthetica."

Fotografische film
Guus verwijst illustratief naar een film van Daan Jongbloed over kluizenaar Boer Peer uit Maliskamp, De VPRO vermeldde daarover: 'Een onvoorstelbare val in de tijd gevat in schilderijachtige opnamen met vaak Rembrandtiaans licht'. De leden van AFC68 bekeken deze bijna fotografische film onlangs en bespraken deze met Daan Jongbloed. Voor eenzelfde voorbeeld verwijst Guus naar een andere favoriet, de Haarlemse Desiree Dolron, van wie de leden samen een expositie bezochten.

Diepzinnig hoeft niet
Guus hervat: "Fotograferen socialiseert ook. Tijdens clubavonden worden de foto's van de 20 tot 25 leden positief kritisch bekeken en wordt in overleg geadviseerd hoe het anders kan of hoe je je kunt verbeteren. Een foto hoeft niet altijd diepzinnig te zijn, een stilleven kan ook mooi zijn." Guus toont een mooie ingelijste zwart wit foto van een plavuizen trap in een diepe hal, afgezet met strakke leuning. Drie dimensionaal met een uitzonderlijke lichtval. Het moet gezegd, het imponeert.

Samen met de bevriende Leuvense fotoclub 'Foto Gamma' - en gesponsord door 'Hermes, Regionale Business Netwerken' en de Fotobond - wordt onder de naam 'EXPOSURES AFC68-2018' het jubileumjaar gevierd met een expositie in Het Kruithuis aan de Citadellaan 7 in Den Bosch. Deze is van 17 november tot en met 2 december te bewonderen. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Entree kost 3,50 euro inclusief toegang tot twee andere exposities. Meer info: www.fotoclubdenbosch.nl.

Meer berichten