Nicole Oerlemans en Saskia van Oversteeg maken de theatervoorstelling 'Stel je eens voor...' met kleuters en dementerende ouderen.
Nicole Oerlemans en Saskia van Oversteeg maken de theatervoorstelling 'Stel je eens voor...' met kleuters en dementerende ouderen. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Bijzonder belevingsproject in Boswijk

  Cultuur

Een voorstelling waarin de acteurs kleuters en dementerende ouderen zijn. Dat is de bedoeling van het project 'Stel je eens voor…' waarvan de pilot deze week van start gaat.

DEN BOSCH - Nicole Oerlemans geeft sinds mei 2017 dans- en theaterlessen aan peuters in Antoniegaarde en Nieuwehagen in Den Bosch. "Bij die lessen haken dan ouderen uit het zorgcentrum aan. Ik denk echt dat die er gelukkiger en gezonder van worden. Ik ben hiermee begonnen naar aanleiding van bezoekjes aan mijn moeder die Alzheimer had. Met haar zong ik, maar als mijn dochter ook meekwam, zag ik dat er echt iets bijzonders gebeurde op de hele afdeling. Omdat ik het concept peuterdans in ouderenzorgcentra graag groter en kenbaarder wilde maken, deed ik mee aan het Broedweekend, de Zorgzame Stad Challenge en werd één van de vier winnaars.

Voor het project ging Nicole op zoek naar een kunstvakcollega en vond deze in Saskia van Oversteeg. "Ik geef onder andere schilderlessen aan zowel kleuters als dementerenden. Nicole en ik verstaan allebei deze twee doelgroepen. Omdat we allebei een ander vak hebben, konden we er een groter project van maken. Nicole verzorgt de dans en theater en ik maak samen met de deelnemers het decor."

De pilot van het project gebeurt in samenwerking met Boswijk van de Van Neynsel groep. "In vijf middagen gaan de deelnemers van Boswijk met de kleuters aan de slag. Op 21 november volgt dan de voorstelling voor ouders en bekenden. Hoe de voorstelling precies wordt weten we nog niet. Het verhaal gaat in ieder geval over een kasteel en heeft theater en dans door elkaar verweven. Er zullen liedjes van vroeger in voorkomen, maar ook instrumentale muziek omdat die meer ruimte overlaat om te fantaseren. Verder laten we ons leiden door de deelnemers."

In januari is de eindchallenge van de vier winnaars van de zorgzame stad en dan wordt het project gepitched. "Daarna gaan we met ons project naar Vughterstede (huize Elisabeth en huize Theresia). Het project wordt dan groter. Er kunnen meer mensen meedoen en we hebben acht lesmiddagen. Er doen dan mensen mee uit de wijk, de aanleunwoningen, de twee zorgcentra en uit de verzorging. Als dat goed gaat, willen we graag op veel meer plekken komen. Zorgcentra vinden het fijn als er mensen binnen komen en we hopen dat dat met dit project ook gebeurt. Het is mooi als je heel veel verschillende mensen bereikt. Onze ultieme droom is dat we dit voor iedereen kunnen doen.

De zorgcentra zorgen zelf voor hun deelnemers, maar Nicole en Saskia zijn wel nog op zoek naar kleuters die van muziek, dansen en schilderen houden. Voor het project in Boswijk kunnen ze nog aansluiten. Deelname is helemaal gratis en bijzonder waardevol. De middagen vinden plaats op woensdag van 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar nicole@visinhetwatertheater.nl, of telefonisch op 06-22239016.

Meer berichten